Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2008
  • Mariel Hovemann

Zekerheid pensioen baart nu ook jonge manager kopzorgen

Jonge managers maken zich zorgen over de toekomst, vooral het pensioen geeft kopzorgen. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van PricewaterhouseCoopers (PwC) onder ruim 200 jonge managers in de leeftijd van 20 tot 40 jaar.

Beeld Zekerheid pensioen baart nu ook jonge manager kopzorgen

Naast de angst voor hun pensioen erkennen jonge managers op lange termijn ook de beurscrisis als gevaar. Dit laatste is waarschijnlijk direct gerelateerd aan de zorgen die ze hebben met betrekking tot de betaalbaarheid van pensioenen: 71 procent van de ondervraagde managers maakt zich hier zorgen over. Opvallend is verder dat 80 procent van de ondervraagden vindt dat managers met topbeloningen zelf zorg moeten dragen voor hun pensioenen.

 

Ook het huidige sociale klimaat wekt zorgen bij de jonge managers. Problemen zien zij vooral in de oplopende zorgkosten en de uitholling van het huidige sociale klimaat. Werkloosheid is vooralsnog geen item voor de jonge managers, tweederde ziet hier geen gevaar in. Terwijl het Centraal Bureau van de Statistiek en het Centrum voor Werk en Inkomen cijfers naar buiten heeft gebracht dat het einde in zicht is van het teruglopen van de werkeloosheid.

 

Switchen van baan

Hoewel de jonge manager gevaren ziet, onder andere door de financiële crisis, is hij/zij toch optimistisch gestemd over de arbeidskansen in de toekomst. Circa tweederde denkt dat er zeker nog enkele stappen op de carrièreladder gezet kunnen worden. In de vakgebieden automatisering, zakelijke dienstverlening en communicatie zien de managers op de middellange termijn (4 tot 5 jaar) de grootste mogelijkheden. Slechts 9 procent ziet carrièremogelijkheden bij de overheid, terwijl de baanzekerheid bij de overheid groter lijkt.

 

Rien Wiegeraad, partner Human Resources bij PricewaterhouseCoopers: “Dat jonge managers nog steeds optimistisch zijn blijkt uit het feit dat ze open staan voor een nieuwe uitdaging. Ze durven nog steeds van baan te switchen. Een derde geeft aan bereid te zijn om naar het buitenland te verhuizen als ze daar een baan aangeboden krijgen. Stilstaan is voor een groot deel van de groep geen optie, zelfs in het huidige economische klimaat.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.