Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2008
  • Arzu Kokeng

Werkgevers opgelet: meevaller in de zorgpremies

De regeringsbegroting voor 2009 is weer gepresenteerd op Prinsjesdag. Voor veel bedrijven een belangrijke gebeurtenis omdat dan bekend wordt waar ze de komende periode financieel aan toe zijn. Wat betekenen de nieuwe kabinetsplannen voor u als werkgever?

Beeld Werkgevers opgelet: meevaller in de zorgpremies

De lasten voor het MKB en starters worden via fiscale maatregelen verlaagd. Bedrijven profiteren volgend jaar van een aanzienlijke incidentele meevaller in de zorgpremies, die voor een flink deel door bedrijven worden betaald. Daarnaast hebben bedrijven baat bij de verlaging van de WW-premies voor werkgevers: een lastenverlaging van 400 miljoen oplopend tot 500 miljoen euro in 2011.

 

Kostenvoordeel voor bedrijven
Het kabinet is verder bereid de WW-premies tot nul te verlagen in de context van gesprekken met de sociale partners over verantwoorde loonontwikkeling en andere structurele verbeteringen van de economie. Een verantwoorde loonontwikkeling levert een kostenvoordeel op voor bedrijven. Dit stimuleert de groei en werkgelegenheid van het bedrijfsleven.

 

Minder administratieve lasten bij aanvraag subsidies   

In 2009 worden de administratieve lasten en uitvoeringskosten voor ondernemers verminderd bij de aanvraag van subsidies op het terrein van innovatie, regionale beleid en ondernemerschap. Het Kaderbesluit EZ-subsidies zal begin 2009 in werking treden.

 

Wijzigingen voorlopige aanslag en teruggaaf voortaan digitaal

Vanaf 1 januari 2009 wordt het mogelijk een wijziging van de voorlopige aanslag en teruggaaf digitaal aan te brengen en ook de schatting van het inkomen voor het komende belastingjaar digitaal te doen.

 

Afschaffing eerstedagsmelding

Het kabinet is voornemens de eerstedagsmelding (EDM) af te schaffen. Daarbij geldt wel dat de inspecteur de bevoegdheid krijgt om maximaal een vijfjarige EDM-verplichting op te leggen. Deze bevoegdheid geldt alleen als sprake is van bijzondere risico's op fraude of illegale tewerkstelling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.