Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2019

Minder op kantoor werken maakt gelukkig

Een derde van de Nederlandse kantoormedewerkers zit nog steeds elke dag achter hetzelfde bureau, maar van de resterende 66,5% is ruim de helft (53,6%) in de afgelopen twee jaar steeds meer buiten kantoor gaan werken. 36% doet het nog net zoveel als voorheen, en slechts 10,3% is weer vaker op kantoor te vinden.

Beeld Minder op kantoor werken maakt gelukkig

Dit blijkt uit onderzoek dat, in opdracht van Citrix, is uitgevoerd onder 450 Nederlandse kantoormedewerkers.

Werk en privé gescheiden houden is belangrijk, vindt 66,8% van de respondenten. Toch geeft 73% aan dat geregeld elders kunnen werken een positief effect heeft op hun werk-privé balans. Werknemers uit alle gezinssituaties, leeftijdsgroepen en functieniveaus geven aan dat ze er gelukkiger van worden (66,4%) en dat het hun productiviteit ten goede komt (63%).

Ruim de helft van de respondenten (51,9%) zegt dat ze, door vaker buiten kantoor te werken, een minder vast ritme in hun leven hebben, maar slechts een minderheid (minder dan 15%) geeft aan daar negatieve effecten van te voelen. Buiten vaste werktijden werken (thuis of op kantoor) vindt bijna twee derde van de werknemers (60,6%) wél een probleem.

Het mag van de baas

Ruim de helft van de medewerkers (55,7%) voelt zich door de werkgever gestimuleerd om buiten kantoor te werken. Aan de techniek zal het niet liggen; 84,6% zegt voldoende technische ondersteuning te krijgen om elders te werken, en 62,1% mag er desgewenst ook eigen apparatuur voor gebruiken; slechts een kwart (25,2%) moet daar vooraf van de werkgever toestemming voor vragen. 55,8% gebruikt juist liever geen eigen apparaten voor het werk. Dat is misschien maar goed ook, want 41,6% noemt de eigen apparaten een beveiligingsrisico voor de werkgever. Toch kiest een kwart van de werknemers wél voor eigen apparaten, deels omdat die ‘prettiger werken’ (24,5%), maar ook omdat die sneller zouden zijn (25,6%).

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.