Jonge werknemer steeds minder vatbaar voor prikkels van werkgevers - waar lopen ze dan wel warm voor?
De jongere generatie werknemers komt steeds meer op voor maatschappelijke thema’s als inclusie, diversiteit en duurzaamheid. Maar ze zien daarbij steeds minder een rol weggelegd voor de werkgever. Die is goed voor uitdagend werk met een faire beloning en vrijheid van handelen.
Maar over de reputatie van de werkgever halen jonge werknemers steeds vaker hun schouders op. De bonus, buitenlandse carrièrekansen, het zijn benefits die flink omlaag getuimeld zijn op het wensenlijstje van werknemers tot 35 jaar.
Dit komt naar voren uit onderzoek van advies- en accountantskantoor PwC. Het is de tweede keer dat de organisatie de Workforce Preference Study heeft gehouden. Daaruit valt op te maken dat de klassieke bedrijfscultuur steeds minder in staat is om de jonge werknemer te bekoren. Open en eerlijke communicatie uit het management was vorig jaar nog een factor van betekenis, goed voor de derde plaats in de voorkeur van jongeren. Die is nu twee plaatsen gezakt. Het belang van fijne collega’s? Ook gezakt, van plaats twee naar drie. De prestatiegerichte promotie is verdwenen uit de top tien en staat nu op plaats 26 van de voorkeursranglijst.
Veiligheid en vrijheid
Waar jongere werknemers dan wel warm voor lopen? Voor benefits waar ze veiligheid en vrijheid aan ontlenen. Niet alleen vinden de jongere werknemers het basisloon van cruciaal belang, ook de overwerkvergoeding geniet hun steeds warmere belangstelling. Die is met vijftien plaatsen gestegen.
De hang naar vrijheid is af te lezen uit de voorkeur voor flexibel werken, die met vijf plaatsen omhooggeschoten is op de ranglijst en nu op de vierde plek staat. Een voorspelbaar werkschema maakte ook een sprong op de ranglijst: negen plaatsen omhoog naar plek negen. Het verlangen naar welbevinden steeg met dertien plaatsen en staat op de dertiende plek.
Vanuit een veilige en prettige werksituatie voelen de jongere werknemers zich geroepen om zich in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken, die hen op een andere manier raken dan de loopbaanprikkels van een werkgever.
Verschil in opleidingsachtergrond
Overigens laat het onderzoek van PwC ook zien dat de jongere generaties niet één pot nat zijn. Werknemers met een opleidingsachtergrond in finance & accounting zijn het meest vatbaar voor financiële prikkels van de werkgever. Hun prioriteit is beloning die gebaseerd is op prestaties. Jongeren met een bèta-achtergrond zijn vooral vatbaar voor de details van de arbeidsomstandigheden. Zij maken zich overwegend druk over betaling van overwerk. Heel anders dan de werknemers met een meer sociaal vorming. Bij hen staan inclusie en diversiteit bovenaan het prioriteitenlijstje.