Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2016
  • Lianne Bouman

Detacheringsrichtlijn: Arbeidsvoorwaarden EU gelijktrekken

Werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan moeten hetzelfde loon krijgen als hun collega’s in het gastland die het hetzelfde werk verrichten. Dat stelt de Europese Commissie (EC). De EC wil met de aanpassing oneerlijke concurrentie en uitbuiting tegengaan.

Beeld Detacheringsrichtlijn: Arbeidsvoorwaarden EU gelijktrekken

Ook arbeidsvoorwaarden als vergoedingen moeten gelijk getrokken worden. De EC gaat daarom de Detacheringsrichtlijn uit 1996 aanpassen met de minimale arbeidsvoorwaarden. Ook wil de EC een detacheringstermijn van twee jaar. De werknemer blijft in zijn woonland de sociale premies afdragen.

Onderaannemers

Bijna twee miljoen EU-burgers werken tijdelijk in een ander EU-land. Meestal in de bouw-, transport- en landbouwsector. Werkgevers betalen gedetacheerden vaak fors minder dan gebruikelijk in het land (ook wel sociale dumping genoemd). De plannen van de EC moeten onder meer de dubieuze praktijken van onderaannemers te lijf gaan.

Alle 28 lidstaten en het Europese Parlement gaan nu aan de slag met het EC-voorstel. West-Europese landen willen al langer een aanpassing. DE Oos-Europese landen zitten er niet om te springen. Zij vrezen dat hun ondernemingen minder concurrerend worden.

Het kabinet zal voor eind maart een reactie op de plannen naar de Tweede Kamer sturen.

4 maanden

Volgens EU-cijfers is het aantal gedetacheerde werknemers in de EU tussen 2010 en 2014 met bijna 45 procent toegenomen. In 2014 waren er 1,9 miljoen detacheringen in de EU, in vergelijking met 1,3 miljoen in 2010 en 1,7 miljoen in 2013. Gemiddeld duurt een detachering vier maanden.

Gedetacheerde werknemers vertegenwoordigen slechts 0,7procent van het totale aantal werknemers in de EU. Ze zijn echter sterk geconcentreerd in bepaalde sectoren en lidstaten.
De bouwsector alleen neemt 43,7procent van alle detacheringen voor zijn rekening maar detachering is ook belangrijk in de verwerkende industrie (21,8procent), onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke diensten (13,5procent en in zakelijke diensten (10,3 procent).

Duitsland, Frankrijk en België trekken het meest gedetacheerde werknemers aan. Samen ontvangen deze drie lidstaten ongeveer 50 procent van alle gedetacheerde werknemers. Polen, Duitsland en Frankrijk zijn dan weer de drie grootste detacherende landen.

Inleencontract bij detachering
 

Wet arbeidsvoorwaarden bij grensoverschrijdende arbeid (WAGA)
 

Wet arbeid vreemdelingen (WAV)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.