Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2011
  • Lianne Bouman

Deeltijder moet compensatie krijgen voor erkende feestdag op vrije dag

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft in een zaak geoordeeld dat deeltijdwerkers naar rato van hun dienstverband recht hebben op evenveel feestdagen als fulltime werknemers. Als een erkende feestdag op de vrije dag van een deeltijder valt, moet hij hiervoor compensatie krijgen.

Beeld Deeltijder moet compensatie krijgen voor erkende feestdag op vrije dag

De Commissie adviseerde Shell een jaarurensysteem (JUS) in te voeren. Dit systeem zorgt ervoor dat parttime werknemers naar rato van hun dienstverband per jaar een gelijk aantal uren werken, ongeacht op welke werkdag een feestdag valt.

 

Compensatie

De zaak betrof een parttime werknemer bij Shell, die geen vergoeding krijgt voor erkende feestdagen, die op zijn vrije dag, de maandag, vallen. De CGB spreekt als haar oordeel uit dat Shell jegens de werknemer verboden onderscheid op grond van arbeidsduur heeft gemaakt door hem geen compensatie te geven voor de erkende feestdagen in het jaar die op zijn vrije dag vallen.

 

Voltijd werknemers hebben jaarlijks gemiddeld 7,6 erkende feestdagen vrij. In de zaak had een werknemer een dienstverband van 80%. Omgerekend zou de werknemer recht hebben op 6,1 erkende feestdagen vrij per jaar. In het personeelsreglement had Shell echter vastgelegd dat parttimers vrij hadden als een erkende feestdag viel op een dag dat zij moesten werken, maar dat zij geen compensatie kregen als een erkende feestdag viel op een dag waarop zij vrij waren. De parttimer met het dienstverband van 80% had hierdoor gemiddeld 4,9 erkende feestdagen vrij en kreeg geen vergoeding voor de andere dagen.

 

De CGB oordeelde dat er hierdoor sprake was van een verboden onderscheid. Want als een erkende feestdag valt op een vrije dag van een parttimer, ondervindt hij hier meer nadeel van dan een fulltimer. Andersom geldt dit overigens ook: als een erkende feestdag valt op de dag dat een parttimer moet werken, heeft hij er meer voordeel van dan een fulltimer.

 

Jaarurensystematiek (JUS)

Bij de JUS wordt de arbeidsduur niet langer uitgedrukt in het aantal arbeidsuren per week, maar in het aantal te werken uren per jaar. Voor medewerkers met een fulltime aanstelling is de norm bijvoorbeeld vastgesteld op 1878 uur per jaar (voltijdnorm). Dit is een gemiddelde dat is berekend over meerdere jaren, inclusief schrikkeljaren, gebaseerd op een 36-urige werkweek.

 

In de JUS wordt over bruto- en netto uren gesproken. De 1878 uur zijn bruto uren. Van dit aantal worden nog vakantie-uren, verlofuren en feestdaguren afgetrokken. De medewerker houdt dan het aantal netto uren over. Het aantal netto uren kan per jaar verschillen, dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal feestdagen dat in het jaar op een doordeweekse dag valt. Het aantal netto uren kan ook per medewerker verschillen. Het aantal vakantie-uren in een jaar is immers afhankelijk van zijn arbeidspercentage en de leeftijd (vergrijzingsuren).

 

Voor parttimers geldt dat het aanstellingspercentage wordt gerelateerd aan de voltijdnorm.

 

Voorbeeld

Een parttimer met een contract van 50 procent moet in een jaar 50 procent van 1878 uur = 939 uur werken. Dit is het aantal bruto/uren. Daar worden nog de voor die persoon geldende vakantie/uren, verlofuren en feestdaguren van afgetrokken.

 

Tip

Het werken met een JUS is niet verplicht. Met instemming van de ondernemingsraad kunt u de afspraak maken de JUS niet toe te passen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.