Logo
  • Opinie
  • 22 juni 2017

De kracht van een geschreven compliment

Helaas staan we bekend als een volk dat graag klaagt. Daarnaast leggen we ook graag de vinger op ‘waar iemand niet goed’ in is. Zo hier en daar wordt er heel voorzichtig een schouderklopje of complimentje uitgedeeld maar iemand via bijvoorbeeld een email complimenteren is best wel even een ander dingetje. Tja, een compliment vastleggen is wel heel serieus.

Tijdens ons programma Coach a Colleague komt het item ‘complimenten geven en ontvangen’ ook aan bod met onze Up-U-complimentcards. Deze handgeschreven complimenten (kaarten) laten collega’s stralen en glunderen! Laten we eerlijk zijn, we mogen elkaar wel wat meer warmte en welgemeende complimenten geven. Er zijn collega’s die de complimentencard aan hun laptop hangen. Wanneer ze er een keer een beetje doorheen zitten lezen ze hun ontvangen complimenten en ontstaat er weer een glimlach op het gezicht. Zo simpel is het.

Maar goed, ook het ontvangen van een compliment is op zich een uitdaging voor menigeen. Zien ze me echt zo? Wat wil hij/zij nu van me? We twijfelen aan de oprechtheid. Terwijl het juist de boodschap in zich heeft om jou een goed gevoel te geven, positieve feedback. Het positieve aan het geven een compliment is dat je er waardering voor terugkrijgt. Een gepaste reactie op een compliment is gewoon een bedankje voor dat compliment. Je kijkt de ander aan met een glimlach en laat hem blijken dat je de aandacht en lof waardeert.

Sta er eens bij stil. Wat was jouw laatste ontvangen compliment? En, wat was jouw laatst gegeven compliment?

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van een compliment. Telkens blijkt dat het heel veel doet met de motivatie en mindset van de ontvanger. Laten we dat onthouden en eens wat vaker een welgemeend en schriftelijke compliment uitdelen.

Ervaar hoe leuk het is om een schriftelijk compliment aan iemand te geven. Het is een buitengewoon krachtige tool om de samenwerking een nieuwe boost te geven.

Producttips