Ruim zes op de tien HR-professionals hebben te maken met een reorganisatie. Onlangs, momenteel of in de nabije toekomst. Daarbij zijn transparante communicatie, behoud van cultuur en de moraal voor hen prioriteiten.
ANP Koen van Weel

Maar liefst 73 procent ziet cultuur en moraal als prioriteit om mensen mee te krijgen. Dit blijkt uit een benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Brightmine en adviesorganisatie Rvdb, uitgevoerd onder 420 HR-professionals. De meeste ondervraagden zijn actief in het midden- en kleinbedrijf.

Adviserende rol

De grootste prioriteit krijgt het waarborgen van transparante communicatie over de veranderingen (74 procent), zodat iedere medewerker zo goed mogelijk op de hoogte is tijdens de reorganisatie.

De HR-afdeling speelt een sleutelrol in het begeleiden van de veranderingen tijdens een reorganisatie. Zo nemen HR-professionals een adviserende rol op zich als het gaat om het betrokken houden van medewerkers tijdens veranderingen (74 procent) en het vormgeven van het organisatiedesign binnen de nieuwe structuur (73 procent). Waarbij veel bedrijven zoeken naar meer efficiëntie, dit is voor een kwart van de organisaties dan ook de belangrijkste drijfveer voor een reorganisatie.

Baanonzekerheid

Een efficiëntieslag gaat vaak ten koste van het aantal medewerkers. Slechts 65 procent van de HR-professionals verwacht dat zij al hun vaste medewerkers kunnen behouden wanneer zij zouden reorganiseren. En die reorganisaties vinden veelvuldig plaats: 63 procent van de HR-professionals geeft aan dat zijn of haar bedrijf momenteel een reorganisatie doorvoert, onlangs heeft doorgevoerd of dit in de nabije toekomst van plan is.

Transparantie

“De cijfers uit ons benchmarkonderzoek liegen er niet om”, zegt Sacha Luijkx, Head of Content bij Brightmine Nederland. “Veel organisaties zijn bezig met reorganiseren. En dat zorgt voor onrust op de werkvloer. Het is aan de HR-afdeling om medewerkers zo goed mogelijk door het veranderproces heen te loodsen.”

Transparantie noemt zij daarin ‘ontzettend belangrijk’. “Maak duidelijk wat de reden van de reorganisatie is en communiceer over de tijdlijnen. Houd daarnaast rekening met wet- en regelgevingen, waarbij juridisch advies helpt om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Op deze manier kunnen HR-professionals niet alleen bijdragen aan het succes van de reorganisatie, maar ook het vertrouwen van medewerkers behouden tijdens deze ingrijpende veranderingen.”

Aan de hand van een plan van aanpak ga je in deze masterclass aan de slag met alle stappen van een effectief reorganisatieproces. Na afloop heb je inzicht in de werking van het afspiegelingsbeginsel, ken je eventuele alternatieven, weet je wat je moet vastleggen in een VSO en hoe je om moet gaan met MR/OR en vakbonden.

Lees ook: Reorganiseren&communiceren: ‘Onbegrip bij reorganisatie leidt tot problemen’