Nu de recessie ten einde is blijkt HR belangrijk te zijn om de komende jaren succesvol te zijn met een organisatie. Deze conclusie is voortgekomen uit het wereldwijde onderzoek van The Boston Consulting Group (BCG) en de World Federation of People Management Associations. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 5.500 HR-managers in 100 landen.
Lijnmanagers in Nederlandse organisaties beschikken onvoldoende over strategische HR-informatie. Op dit moment beschikt het grootste deel van de lijnmanagers over een redelijke hoeveelheid ‘standaard’ HR-informatie. Deze informatie wordt volgens de lijnmanagers wel in HR-systemen gevangen, maar komt onvoldoende bij hen terecht.
Een werknemer treedt in 2000 bij een werkgever in dienst als pensioenadviseur. Op 26 november 2009 meldt de werknemer zich ziek vanwege een depressie. De werknemer voelt zich niet in staat een gesprek met de werkgever hierover te hebben. De bedrijfsarts adviseert mediation.
Succesvol aan de slag met leeftijdsbewust beleid. De ervaring van meer dan vierhonderd bedrijven die subsidie ontvingen in het kader van 'Tijdelijke subsidieregeling leeftijdsbewust beleid' leert dat het kan.
De crisis lijkt voor HR alweer achter de rug. Tweederde richt dit jaar de pijlen op zaken die investeringen eisen, zoals het verbeteren van kwaliteit en professionaliteit van HR-processen. Nog maar 23 procent focust zich op het reduceren van kosten, terwijl dit in 2009 meer dan 40 procent was. Dit komt naar voren in het HR-transformatie onderzoek van Berenschot.
De arbeidsparticipatie in Europa is vorig jaar voor het eerst sinds 2002 gedaald. Nederland blijft met 77 procent echter de lijst aanvoeren. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Europees statistisch bureau Eurostat.
Het outsourcen van HR-activiteiten staat dit jaar op een laag pitje. Uit het HR-transformatie onderzoek van Berenschot blijkt dat outsourcen ontbreekt in de lijst van doelstellingen voor 2010. Door onvoldoende kennis en kunde van outsourcingstrajecten laat HR hier kansen liggen.
Organisaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verwachten een grotere nadruk op talentmanagement en een verhevigde concurrentie op zoek naar key talent. De prioriteit ligt bij leiderschapsopvolging en –training. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer naar de toekomst van talentmanagement onder 290 multinationals.
Bij uitbesteden (of weer inbesteden) van ict-diensten en -activiteiten gaan vaak ook medewerkers mee. De HR-consequenties van een uitbesteding krijgen volgens de HR-werkgroep van het Platform Outsourcing Nederland (PON) pas in een veel te laat stadium van het proces de aandacht die het verdient. Waardoor een uitbesteding onnodig veel vertraging oploopt en medewerkers met argwaan en wrok terugkijken op het hele proces.
De Stichting ePortfolio Support (StePS) wil het gebruik van het elektronisch portfolio te stimuleren. Hiermee kan iedereen zijn competenties en talenten aantonen met ICT-middelen. Invoering en gebruik van ePortfolio vergemakkelijkt de transities tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling