HR-professionals ervaren een gebrek aan interne communicatie als belangrijkste knelpunt in hun dienstverlening naar organisatie en medewerkers. Ook onvoldoende beschikbaarheid van stuurinformatie en koppeling van verschillende kennisbronnen worden als belangrijke belemmeringen gezien.
Als in 2015 20 procent van de beroepsbevolking een dag per week thuis zou werken, zou dat de Nederlandse samenleving jaarlijks bijna twee miljard euro aan baten opleveren. Bij twee dagen per week thuiswerken loopt dit op tot bijna drie miljard en een structurele stijging van het BNP met 1 procent. Dat concludeert PwC in de eerste Verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken (HNW), uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van het Nieuwe Werken. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met ECP-EPN.
Veel uitzendwerk is eigenlijk vast werk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Gewoon Goed Werk-merk van FNV Bondgenoten. De vakbond wil hierover afspraken maken in de cao’s.
Wie is eigenlijk eindverantwoordelijk voor HRM, wat zijn de taken en functiegebieden die bij deze functie horen en welke competenties zou een human resource manager moeten hebben? De Verenigde Staten hebben het initiatief genomen om een eenduidig antwoord te geven op bovenstaande vragen. Er is een internationale (ISO) normcommissie opgericht die normen gaat ontwikkelen op het gebied van HRM. Vanuit Nederland kunnen belanghebbenden en experts actief deelnemen aan het ontwikkelen van deze normen.
Werkgevers denken te kunnen voorkomen dat werknemers in bijvoorbeeld de Ziektewet belanden door bij te dragen aan een goede werk-privé balans. Daarom wil driekwart van hen graag informatie hebben over het privéleven van hun personeel.
Goed contact met collega’s heeft grote invloed op de productiviteit en betrokkenheid van werknemers. Dit contact wordt beoordeeld met een 7,7 en is van grote invloed op de populariteit van de werkgevers.
Van de Nederlandse HR-professionals heeft meer dan een kwart (28%) onvoldoende inzicht in de personele samenstelling om snel te kunnen anticiperen op veranderende omstandigheden. Dat terwijl veel organisaties flexibiliteit en wendbaarheid hoog op de agenda hebben staan.
Werkgevers hebben de afgelopen jaren stevig gesneden in de opleidingsuitgaven voor hun medewerkers. Vergeleken met 2008 gaven zij vorig jaar gemiddeld 20 procent minder uit. Dit is een van de conclusies uit het tweejaarlijkse onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ dat op 5 september weer verschijnt bij HR Strategie, een imprint van WEKA Uitgeverij.
De werkloosheid in Nederland blijft afnemen en komt volgend jaar op gemiddeld vier procent. Daarmee is kort na de crisis alweer sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Dit onderzocht het Centraal Planbureau (CPB).
Cees blijkt de meest voorkomende naam voor CEO’S in Nederland te zijn. Wereldwijd komen de namen Peter en Deborah het meest voor onder CEO’s. Zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling