Werknemers die vervolgd worden of reeds veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld gewelds- of zedenmisdrijven, verliezen meestal hun reputatie op het werk. Maar dat niet alleen, de misdragingen kunnen ook nadelige gevolgen voor de reputatie van de werkgever en zelfs collega's opleveren. Hoe kun je als werkgever de eigen schade zoveel mogelijk beperken? En aan de zorgplicht ten aanzien van alle werknemers voldoen?
Hoewel het belang van leiderschap in hybride werken wordt erkend, ontbreekt nog een concreet kader voor hybride leiderschap in competentieprofielen. Aan de hand van een uitgebreid internationaal literatuuronderzoek heeft onderzoeker/docent management & organisatie Wouter Smit een verkenning gemaakt van hoe dit profiel eruit kan zien.
HR-professionals spelen een cruciale rol in het bevorderen van gelijkwaardigheid. Zij zijn verantwoordelijk voor het opzetten van systemen en richtlijnen die zorgen voor een eerlijk en transparant promotieproces. Vijf belangrijke strategieën die HR kan implementeren.
Voorafgaand aan ontslag gaat er soms iets mis bij de werknemer, maar vaak ook is het de leidinggevende die de situatie beter had kunnen aanpakken. Zo blijft goede feedback geven om in de toekomst zaken beter te laten lopen ‘een dingetje’ aldus mr Astrid Zuidinga. Dat is oppassen geblazen, want gaat dit verkeerd, dan doet het meer kwaad dan goed. Enkele adviezen.
Voor ontbinding wegens disfunctioneren is van essentieel belang dat de werkgever een goed (dis)functioneringsdossier heeft opgebouwd. Een (dis)functioneringsdossier bouw je onder meer op door (kritische) gesprekken met de werknemer te voeren en vast te leggen. En een verbetertraject te doorlopen. Uit een recente uitspraak van de rechtbank Limburg blijkt dat een adequaat functieprofiel óók van groot belang is voor een succesvol ontslag wegens disfunctioneren.
Dat het enkel vast stellen dat sprake is van onvoldoende functioneren niet genoeg is leert deze uitspraak maar weer eens.
In onderstaande uitspraak, van ver voor het WWZ tijdperk, wijdde de kantonrechter onder meer een aantal fraaie bespiegelingen aan de noodzaak van mediation. Die beschouwingen (wijsheden eigenlijk) zouden, anno 2022, nog zo in diverse ontbindingsbeschikkingen kunnen worden geknipt en geplakt.
Slechts 27% van de organisaties in Nederland heeft een diversiteits en inclusiebeleid (D&I). Dit betekent dat de meerderheid van de Nederlandse organisaties nog steeds geen beleid heeft voor DEI*, ook al wint het thema terrein.
Zo’n beetje iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon met opnamefunctie. Een vraag die in de arbeidsrechtpraktijk regelmatig voorbij komt is of je als werknemer (met je telefoon of ander opname-materiaal) gesprekken met je werkgever mag opnemen.
Wat vaak start als mooie intentie – de mens centraal, het team in de lead – krijgt regelmatig een eenzijdige uitwerking, met soms heel nare uitwassen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling