Zelfstandige professionals met specifieke kennis, kunde en/of vaardigheden die voor kortere of langere tijd kunnen worden ingehuurd, hebben zich ontwikkeld tot een belangrijke speler op de arbeidsmarkt. Sommige economen stellen dat deze vorm van ondernemerschap als economische factor uitgroeit tot 1/3 van de totale economie, naast het op productie (maakindustrie) en op diensten gerichte gedeelte. Maar wat betekent flexibilisering voor strategisch personeels- en talentmanagement? En wat gaat HR daar nu aan doen?
Spoorwegbeheerder ProRail kon sinds haar oprichting in 2005 weinig goed doen. Officieel is het bedrijf zelfstandig, maar in werkelijkheid loopt het spitsroeden in een politiek en maatschappelijk mijnenveld. Inmiddels is de club van techneuten toe aan een ingrijpende cultuurverandering. Directeur HRM Inge Konings blikt monter vooruit: ‘De lat ligt hoog.’
Tien jaar na Good to Great komt Jim Collins met een volgens velen nieuw meesterwerk; Great by Choice. Zijn boodschap: “Greatness is not a function of circumstance. Greatness is largly a matter of conscious choice and discipline”. Rick de Rijk en Jolanda Botke zagen hem als keynote op de ASTD- conferentie begin mei in Denver, USA en spraken hem daarna op de persconferentie.
Het Rijk kampt met flinke uitdagingen: een forse taakstelling van het kabinet Rutte, een vergrijzend ambtenarenkorps, amper jonge aanwas en alsmaar uitdijende ICT-systemen, met alle risico’s van dien. Over de vraag of je dit alles rijksbreed of per departement aanpakt, buigt Olav Welling zich. “We staan voor strategische keuzes.”
Leiderschap is al sinds jaar en dag een onderwerp in de boardroom. Het ene moment is de ene leiderschapsvorm in zwang en dan weer de andere.Maar wat heeft dit nu echt opgeleverd? En is er in al die jaren ook iets veranderd? Wat voor soort leiderschap is nodig om uit de huidige crisis te komen?
Alleen met de juiste managementinformatie ben je in staat om effectieve beslissingen te nemen. Klinkt volstrekt logisch, maar in de HR-praktijk is deze gang van zaken nog steeds geen gemeengoed. Ondanks de geboekte vooruitgang in het verzamelen van data, wordt door de meeste HR-professionals nog onvoldoende gestuurd op toegevoegde waarde van het medewerkersbestand. Aanleiding voor een debat over de ROI van Human Capital.
De financiële wereld in New York is een mannenwereld. Caroline van Scheltinga wist er carrière te maken, al liep ze wel tegen een aantal problemen aan. “Hoe dichter je bij de top komt, hoe minder vrouwen je tegenkomt.”
Hoe verbind je succesvol in een decentrale organisatie? Dat was de uitdaging waarvoor Imtech Nederland zich gesteld zag. Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich bewust werden van het bijbehorende gedrag en de gewenste houding startte HR de HR Academy met onder meer business games.
In een tijd dat kosten onder druk staan, is leiderschap voor succesvolle bedrijven meer dan ooit een kritische succesfactor geworden. Uit het onderzoek ‘Best Company for Leaders’ van de Hay Group bleek zelfs dat bedrijven met goede leiders 40 procent meer kans op succes hebben.
Bonussen verduurzamen lijkt de nieuwe trend te zijn in het beloningsbeleid van grote Nederlandse multinationals. Inmiddels heeft een zevental bedrijven deze keus gemaakt. Maar welk deel van de bonus maak je duurzaam? En welke criteria hanteer je daarbij? HR Strategie sprak met Ben van Dijk Executive Vice President Strategic Projects bij DSM over het hoe en waarom van duurzaam belonen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling