Logo
  • Nieuws
  • 6 juni 2017
  • Bron: CNV

Hoge Raad: OR behoudt adviesrecht bij faillissement

Het adviesrecht van een OR, zoals vastgesteld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), geldt ook in faillissementssituaties. Dit heeft de Hoge Raad besloten in de zaak die de bonden FNV en CNV namens de OR van drogisterijketen van DA Retailgroep zijn gestart. De Ondernemingskamer oordeelde eerder dat de OR van de drogisterijketen niet meer mocht meebeslissen over wat er met de werknemers zou gaan gebeuren toen DA failliet ging. De Hoge Raad heeft die beschikking vernietigd.

Beeld Hoge Raad: OR behoudt adviesrecht bij faillissement

Deze historische uitspraak geldt vanaf nu voor elke Nederlandse onderneming die in financiële moeilijkheden zit aldus de bonden.

Kitty Jong, dagelijks bestuurder FNV noemt het een hele belangrijke uitspraak voor het medezeggenschapsrecht. "De OR van een onderneming behoudt nu een heel belangrijk recht om advies te geven bij een mogelijk faillissement. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe de onderneming gered kan worden, wat daar de financiële gevolgen van zijn en wat dit betekent voor de werkgelegenheid van de onderneming. Ook bij doorstart. De mensen die werken bij een bedrijf dat failliet dreigt te gaan blijven nu tenminste betrokken bij hun eigen toekomst."

Positie werknemer versterken

Ook het CNV is tevreden over de uitspraak en roept het  nieuwe kabinet op om de positie van de werknemer bij faillissementen en doorstarten te versterken.

Producttips