Uit de onlangs door UWV gepubliceerde WGA-rekencijfers (de cijfers die de Belastingdienst gebruikt om de gedifferentieerde WGA/premie te berekenen) blijkt dat deze weinig afwijken van 2012. Het lijkt er dan ook op dat uw gedifferentieerde WGA-premie in 2013 gelijk blijft aan de premie die u in 2012 betaalt. Maar is dat ook zo? Wanneer uw WGA-risico conform de landelijk trend*, de afgelopen jaren is toegenomen, kunt u toch met een verhoging van uw gedifferentieerde WGA-premie te maken krijgen.
Wanneer een werknemer door ziekte niet in staat is zijn eigen werk (lees: de bedongen arbeid) te verrichten, maar hij wel in staat is andere passende arbeid te verrichten, dient de werkgever in het kader van de re-integratie andere passende arbeid aan te bieden en dient de werknemer deze arbeid te aanvaarden.
Afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Al deze maatregelen hebben geen effect gehad op flexwerkers. Om ook die kostenpost terug te dringen wil de overheid met ingang van 1 januari 2014 via de wet Modernisering Ziektewet meer verantwoordelijkheid leggen bij (voormalig) werkgevers.
Wordt de medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct bij zijn werkgever ziek melden. Doet de ziekte zich voor in het buitenland, dan is controle hierop moeilijk, waarbij de regeling over ziekmelding kan voorschrijven dat de medewerker een verklaring overlegt van een buitenlandse arts. Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie wordt niet met de ziektedagen verminderd. Mits afgesproken in een overeenkomst.
Werknemers die de afgelopen jaren wegens ziekte slechts een deel van hun vakantiedagen hebben opgebouwd, kunnen zich melden bij FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond hebben werknemers die ziek zijn geweest alsnog recht op uitbetaling van deze vakantiedagen. FNV Bondgenoten is voornemens om voor de betrokken werknemers een claim in te dienen bij de staat.
Het gemiddelde verzuim in 2011 was 4,5 procent en is over de eerste helft van 2012 4,3 procent. De gemiddelde duur van verzuim was echter langer: gemiddeld 20,5 dagen ten opzichte van 19,2 dagen vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
De verwachting is dat de potentiële beroepsbevolking tussen nu en 2038 met 1 miljoen mensen daalt. Toch besteden de meeste HR-afdelingen slechts 10 procent van hun tijd aan duurzame inzetbaarheid. Dit lijkt er op te duiden dat duurzame inzetbaarheid nog geen belangrijk thema is binnen de HR-afdeling zo blijkt uit onderzoek van Berenschot in samenwerking met HR Strategie onder 242 organisaties.
De afdeling Bus van GVB Amsterdam realiseerde in korte tijd een spectaculaire verzuimreductie (1,2 miljoen besparing op jaarbasis). De gekozen aanpak berust op vijf pijlers. Volgens Britt Ruysch, teammanager P&O bij GVB, begint een succesvolle aanpak van verzuimreductie bij de focus van het management en hun verbinding met de medewerkers.
Veel bedrijven hebben naar aanleiding van de Wet verbetering poortwachter hun verzuimbeleid ingericht. Er zijn vaak grote bedragen geïnvesteerd om een goed sluitend verzuimbeleid met bijbehorend verzuimprotocol te krijgen. Met het doel aan de wettelijke verplichtingen te voldoen en tot een significante reductie van de verzuimkosten te komen door het verzuimpercentage en het aantal instromers in de WGA te verlagen. De praktijk laat echter vaak een ander beeld zien. Dit terwijl de vertaalslag naar de praktijk vaak met weinig aanpassingen snel te bereiken is.
Een bedrijfsmanager van een Rotterdams uitzendbureau krijgt ernstige rugklachten en wordt arbeidsongeschikt. In zijn tweede ziektejaar start de werknemer met het verrichten van passende werkzaamheden gedurende een aantal uren per dag. Het uitzendbureau betaalde de bedrijfsmanager in zijn tweede ziektejaar 70% van zijn loon. De bedrijfsmanager is echter van mening dat hij over de gewerkte uren recht heeft op 100% van zijn loon en stelt een loonvordering in.