Volgens de RNVC (beroepsvereniging voor Register Casemanagers) is er na de invoering van de ‘casemanager’ in de verzuim- en arbeidsongeschiktheidswetgeving een wildgroei aan niet-medische verzuimbegeleiders ontstaan. Het onthouden van medische begeleiding aan zieke werknemers baart hen zorgen.
In 2008 zat gemiddeld iedere dag 4,3 procent van de Nederlandse werknemers ziek thuis. Dit percentage is vanaf 2004 nagenoeg stabiel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Nu bijna elke dag ontslagen aangekondigd worden, komen de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie vanavond bijeen voor crisisberaad. Daar zal gediscussieerd worden over manieren om de economische neergang tegen te gaan.
Reorganisaties leidden in de afgelopen twee jaar bij ruim veertig procent van de werknemers tot gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Bondgenoten. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers die banen willen schrappen, hun plannen maar beter zo snel mogelijk bekend moeten maken. Dat verlicht de stress van de werknemer en houdt hem of haar gezonder.
Rustte op de werkgever al enige tijd een verzekeringsplicht ten aanzien van risico’s verbonden aan gemotoriseerd werk-werkverkeer, op 12 december 2008 heeft de Hoge Raad beslist dat deze verzekeringsplicht ook ziet op ongemotoriseerd werk-werk-verkeer.
Weet u of u misschien al jaren te hoge premies WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) betaalt? Realiseert u zich dat een foute WGA-berekening tien jaar kan doorlopen en dat een fout van 10.000 euro kan oplopen tot een totale premielast in tien jaar van meer dan 100.000 euro? Als u snel bent, kunt u nog net bezwaar maken.
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Donner en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) te fuseren. Vanaf 1 januari 2009 gaan de organisaties verder als WERKbedrijf binnen UWV.
Werkgevers krijgen de loonkosten vergoed van oudere en langdurig zieke werknemers, die minstens 52 weken werkloos waren voor ze in dienst kwamen. De regeling gaat in op 1 juli 2009 en geldt voor personen die op deze datum 55 jaar of ouder zijn.
Werkgevers maken te weinig gebruik van verzekeringspakketten voor ziektepreventie, -verzuim en re-integratie die brancheorganisaties hun aanbieden. De Branchemonitor 2008 van onderzoekbureau MarketConcern Van Spaendonck laat dit zien.
Artikel 7:629 BW stelt dat de werkgever verplicht is 70 procent van het loon door te betalen bij arbeidsongeschiktheid, tenzij de werknemer zijn ziekte met opzet heeft veroorzaakt. Hoe zit het echter wanneer de CAO de werknemer recht geeft op een aanvulling van dat loon en de werknemer ziek thuis zit wegens een zaalvoetbalblessure?