In 2019 veranderen er een aantal SV-regelingen. Wij hebben enkele veranderingen voor u op een rij gezet.
53 procent van de Nederlanders vindt dat een werkgever een werknemer mag aanspreken op zijn of haar ongezonde levensstijl. Bij roken gaan ze nog een stapje verder. Daar geeft bijna 20 procent van de Nederlanders aan dat werknemers gedwongen mogen worden om te stoppen. Dit blijkt uit onderzoek van HR-riskconsultant Robidus onder 1.100 werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat 65 procent van de werkende Nederlanders vindt dat werkgevers persoonlijke hulp moeten bieden aan werknemers als hun privésituatie hierom vraagt.
Hardwerkende Nederlanders zijn het verleerd hun brein te laten rusten. Als de boog altijd gespannen staat, liggen stressgerelateerde en psychische klachten op de loer. Signalen zoals futloosheid, aanhoudende hoofdpijn, concentratieproblemen of oververmoeidheid worden niet op tijd herkend. Hoe dit te doorbreken? Enkele tips&tricks.
In de Nederlandse cao’s is een trend zichtbaar: steeds vaker zijn afspraken over werkdruk onderdeel van het afsprakenpakket. Gold dit in 2016 nog voor ruim 10 procent van de cao’s, van de 200 cao’s die de eerste zeven maanden van 2018 vernieuwd werden, bevatte bijna 20 procent afspraken over werkdruk. Een goede ontwikkeling, vindt Jannes van der Velde, woordvoerder van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Laat werkdruk zich regelen via een cao?
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft tijdens het Vitality Expert Event te Bunnik de Kroon op het Werk prijs 2018 uitgereikt aan Hago Next. De Kroon op het Werk prijs is bestemd voor organisaties die zich positief onderscheiden in het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Werkgevers mogen volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) slechts beperkt gegevens vragen en verwerken van een werknemer in het kader van een ziekmelding of re-integratieproces. Wat is wel en niet toegestaan in de de periode van de ziekmelding tot het eerste advies van de bedrijfsarts?
De helft van de Nederlandse professionals (51%) verwacht dat hun werkgevers hen actief aansporen tot een gezondere levensstijl. Bovendien vindt ruim een derde (35%) dat zij door hun werkgevers financieel beloond moeten worden voor het naleven van een gezonde levensstijl. Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson onder 1.000 Nederlandse werknemers.
In 2017 had 3,4 procent van de werknemers een arbeidsongeval. De helft daarvan was de volgende dag weer aan het werk, maar 1,2 procent van alle werknemers verzuimde vier of meer dagen als gevolg van een arbeidsongeval. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.
Het is té makkelijk en onjuist om alleen naar werkgevers te kijken wanneer bij een werknemer een burn-out dreigt, er schulden zijn of gezondheidsproblemen. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland als reactie op een essay van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), dat onderzoekt waar het groeiende aantal burn-outs en stressgerelateerde ziekten vandaan komt.
Werkgevers maken bedroevend weinig afspraken waardoor ouderen langer en met plezier aan het werk kunnen blijven. Dit meldt Gerard Groten, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid en remuneratie van werkgeversvereniging AWVN in het FD.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling