Volgens recente peilingen verkeert één op de tien huishoudens in financiële problemen. Er bestaat een kans dat ook u werknemers heeft met schulden, of aan wie loonbeslag is opgelegd. Die problemen worden vaak meegenomen naar het werk. En niet zelden lopen de zorgen zo hoog op dat mensen zich ziek melden. Hoe kunt u juist deze medewerkers ondersteunen?
Steeds meer organisaties kiezen ervoor zelf het voortouw te nemen bij verzuimbegeleiding. Met de leidinggevenden in de hoofdrol. Zij krijgen de regie bij de verzuimaanpak van hun medewerkers, en van medewerkers wordt verwacht dat ze verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid nemen. Die aanpak kan gunstige effecten hebben op de onderlinge betrokkenheid in teams, het verzuimgedrag en de verzuimcijfers. Als iedereen goed in z’n rol zit tenminste.
De trend is al jaren dat het ziekteverzuim stijgt tijdens de feestdagen. Dit jaar zal het verzuim waarschijnlijk nog hoger oplopen dan voorheen. Er komen namelijk verschillende cyclische factoren samen die elk zorgen voor meer ziektemeldingen. Zo ontstaat in 2014 de perfecte storm voor een hoog ziekteverzuim.
In 2040 is 27 procent van de Nederlanders 65 jaar of ouder. De netto-arbeidsparticipatie van personen van 50 tot 65 jaar is geleidelijk gestegen van 40 procent in 1996 tot 57 procent in 2009, maar nog laag. De overgrote meerderheid van de werknemers stopt eerder met werken dan de officiële pensioengerechtigde leeftijd en veel oudere werknemers geven aan dat zij niet tot hun 65e of daarna willen of kunnen doorwerken.
Veertien procent van werkend Nederland vertoont symptomen van burn-outs en stress-gerelateerde ziektes. Dit kost de maatschappij 900 miljoen euro per jaar. Bedrijven zouden daarom meer moeten inzetten op het positieve: de vitaliteit, creativiteit en performance verbeteren. In plaats van zich alleen te richten op het negatieve: verzuim voorkomen. Het is van belang dat de werkgever het verminderde face-to-face contact en sociale controle compenseert door zelfsturing te stimuleren en te faciliteren. Dit is ook in lijn met de zorgplicht.
Zoals het een gegeven is dat we allemaal ouder worden, is ook de vergrijzing van de Nederlandse beroepsbevolking inmiddels een economische realiteit. De arbeidsparticipatie van de groep 50 plussers neemt fors toe.
€ 22 miljoen is er vanaf 15 oktober beschikbaar voor projecten om werknemers gezonder en langer aan het werk te houden. Ieder bedrijf kan € 10.000 subsidie ontvangen. Het gaat om de subsidie Duurzame Inzetbaarheid (ESF 2014-2020).
Gezien de veelheid aan mogelijke oorzaken van werkstress is het niet de vraag of u actie onderneemt om werkgerelateerde stress te verminderen en gezondheid te bevorderen, de vraag is ‘hoe?’
De premiedifferentiatie is niet van toepassing op eigenrisicodragers. Zij dragen het risico van de uitkeringen immers al zelf. Ook eigenrisicodragers moeten echter in de periode vanaf 2014 tot 2016 de gedifferentieerde WGA-flex-premie betalen.
Wanneer een werknemer meent recht te hebben op doorbetaling van het loon bij ziekte en een vordering bij de rechter instelt, dient deze vordering vergezeld te gaan van een deskundige verklaring. De deskundige wordt benoemd door het UWV en zal vaak een arts maar soms ook een arbeidsdeskundige zijn. Wat nu als de werkwerknemer in zijn loonprocedure een verklaring of een uitdraai van zijn medisch dossier van de huisarts overlegt, waaruit zijn arbeidsongeschiktheid is af te leiden? Rechters kunnen hier wisselend over oordelen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling