Logo
  • Opinie
  • 26 januari 2017

Tips om verborgen expertise in je bedrijf naar boven te halen

Nederland schreeuwt binnen vijf jaar om een half miljoen vakmensen. Bedrijven moeten nu al werken aan een oplossing om dat tekort het hoofd te bieden. Scholing van de eigen medewerkers biedt de grootste kans op succes. "Hoe deskundiger je personeel, hoe groter de succeskansen van je onderneming."

"Goed opgeleide vakmensen met de juiste diploma's zijn cruciaal voor de gunning van aanbestedingen, bij certificeringstrajecten en in algemene zin voor het vertrouwen van potentiële en bestaande klanten", zegt Stefan Adriaansen van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland. De mate van deskundigheid van het personeel loopt parallel met de succeskansen van bedrijven.
Maar het om- en bijscholen van eigen medewerkers heeft meer belangrijke voordelen. "Door je eigen mensen beter op te leiden, bind je hen ook meer aan je bedrijf. Op die manier investeren in je medewerkers betekent dat je hun loyaliteit, betrokkenheid en inzet stimuleert. Dat draagt ook positief bij aan de succeskansen van je eigen onderneming", zegt Bart Godding van FairField Life & Education, een opleidingsinstituut voor uitvoerend personeel.

FairField en InstallatieWerk hebben dan ook de handen ineen geslagen. Met verkorte mbo-opleidingen voor uitvoerend en technisch personeel sluiten zij aan op de actuele scholingsbehoefte van vakmensen. Hun opleidingstrajecten duren zes tot twaalf maanden. Je kunt bovendien kiezen uit verschillende startmomenten, er zijn diverse praktijklocaties in het hele land en medewerkers leren in digitale leeromgevingen waar en wanneer het hen uitkomt.
Bij een mbo-diploma krijgen veel werkgevers meerjarige opleidingen op het netvlies. En daar zitten zij noch hun medewerkers op te wachten. Vandaar de verkorte trajecten. Adriaansen: "Niet zo vreemd. Jarenlange praktijkervaring telt ook. Dat betekent dat je elke opleiding moet afstemmen op de individuele medewerker. Wat moet hij of zij nog leren, welke kennis is al vergaard?" Op die manier kun je opleidingstrajecten dus flink inkorten en zijn mensen in staat om versneld een erkend diploma halen.

Maatwerk is een must

"De ambities en behoeftes van de bedrijven en hun medewerkers zijn leidend", zegt Godding. "Opleiden is cruciaal voor de individuele loopbaankansen van de mensen, voor de continuïteit van de bedrijven en voor de concurrentiepositie van Nederland in het algemeen. Daarom voorzien wij in de opleidingsbehoefte op een manier waarop bedrijven snel en serieus een stap verder kunnen zetten. Maatwerk is een must."

Top 5-tips scholing

  • Investeer in je eigen mensen met specifieke, praktijkgerichte opleidingen.
  • School vakkrachten om voor 'nieuwe' functies die passen bij hun leeftijd en hun inzet en die aansluiten op de (toekomstige) behoefte van je bedrijf.
  • Waardeer je medewerkers - hun kennis en kunde zijn onmisbaar! Medewerkers die zich oprecht gewaardeerd voelen, zijn je beste ambassadeurs.
  • Praat met je mensen. Zij hebben zelf vaak duidelijke ideeën over het vergroten van hun kennis en vaardigheden waarmee ze beter bij kunnen dragen aan het succes van de onderneming.
  • Spread the word: laat klanten, zakenrelaties en partners weten hoe belangrijk goed opgeleide vakmensen voor de complete sector zijn.

Producttips