Als de werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen voor re-integratie is minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bereid de transitievergoeding voor werknemers na twee jaar ziekte te schrappen.
Nu de Wet werk en zekerheid is ingevoerd blijkt het voor werkgevers lastiger geworden om ontbinding te krijgen. Werkgevers moesten bij de kantonrechter voorheen ook al bewijzen dat het ontslag terecht is maar nu worden aan dossiers hogere eisen gesteld. Waar kantonrechters voor de Wwz zo’n 12 procent van de aanvragen afwezen, is dat nu zo’n 20 procent. Enkele tips en aandachtspunten.
Het aantal banen in de stedelijke regio’s is de laatste 25 jaar met 30 procent toegenomen. Daarbuiten was dat 20 procent. In de steden zijn, in vergelijking met daarbuiten, veel hoogbetaalde banen te vinden. Ook stadsbewoners met een minder betaalde baan profiteren hiervan: zij verdienen gemiddeld meer dan diegenen met een vergelijkbare baan buiten de stad. Toch nam de afgelopen jaren het verschil tussen arm en rijk toe in Nederlandse steden.
Overheden zouden vaders van pasgeboren kinderen de mogelijkheid moeten geven betaald verlof op te nemen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) legt de nadruk op de positieve effecten die het voor pasgeboren baby's heeft dat hun vader betrokken is bij de verzorging.
Om de doorstroming op de arbeidsmarkt te verbeteren moet het ontslagrecht in Nederland worden versoepeld en de ontslagvergoeding omlaag. Dat adviseert de OESO in een landenrapport zo meldt Radio1. De organisatie prijst wel de recente omvormingen en het niveau van vaardigheden van Nederlanders.
De Wet werk en zekerheid (Wwz) krijgt veel kritiek. De wet moet ontslag makkelijker maken en ervoor zorgen dat werknemers eerder een vast dienstverband krijgen. Maar volgens velen wordt het tegenovergestelde bereikt. Minister Asscher wil daarom nog deze kabinetsperiode nieuwe voorstellen uitwerken zei hij in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1.
Volgens minister Lodewijk Asscher zorgt de Wet werk en zekerheid niet voor een afname van vaste banen. Hij wijst daarbij op cijfers van het CBS die een toename laten zien van het aantal vaste contracten in het laatste kwartaal van 2015 zo weet Nu.nl te melden. Volgens het CBS is het echter te vroeg om conclusies te trekken en ook MKB Nederland ziet het anders.
Het concept-wetsvoorstel voor wijziging van de Participatiewet is gepubliceerd. Het doel van dit wetsvoorstel is om de praktische uitvoering van de Participatiewet en de Wet banenafspraak verder te verbeteren. U kunt tot 29 maart 2016 hierop reageren.
Ruim 40 procent van de Nederlanders zou zichzelf niet laten thuiswerken. Afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan naar de efficiëntie op de werkvloer.
Managers die zich afvragen waarom hun werknemers zo vaak naar de wc gaan kunnen opgelucht ademhalen. De kans is groot dat ze daar mediteren. Uit een enquête onder 700 werknemers blijkt dat het toilet in de top drie staat van meest favoriete meditatieplekken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling