Succes en doorgroei zijn de minst belangrijke factoren voor werkgeluk. Werknemers hechten vooral veel waarde aan plezier en sfeer op de werkvloer. Zo blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Hays onder zo’n 1.100 professionals. Opvallend is dat zaken die belangrijk worden gevonden bij het aangaan van een baan, minder lijken bij te dragen aan de uiteindelijke tevredenheid tijdens het werk.
Privacy en databeveiliging bungelen onderaan het prioriteitenlijstje van HR-afdelingen. In 2018 zakt het thema zelfs nog lager op de prioriteitenlijst, zo verwachten HR-professionals. En dat is opvallend, want op 25 mei 2018 gaat de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in, ook wel General Data Protection Regulation (GDPR) geheten, waardoor organisaties moeten voldoen aan nieuwe strengere privacyregels ten aanzien van persoonsgegevens.
Of sprake is van een excessieve vertrekvergoeding wordt vastgesteld op basis van een rekenregel. Op deze rekenregel geldt een uitzondering voor bepaalde aandelenoptierechten die zijn verkregen vóór het kalenderjaar voorafgaande aan het kalenderjaar waarin de dienstbetrekking met de werknemer is beëindigd zo staat in het Belastingplan 2018.
In het Belastingplan 2018 wordt voorgesteld om met ingang van 2019 in de loonbelasting voor alle buitenlandse belastingplichtigen alleen nog maar het belastingdeel van de heffingskortingen toe te laten passen waarop de buitenlands belastingplichtige uit het betreffende land in de inkomstenbelasting recht heeft.
Nederland staat er goed voor. De koopkracht neemt toe. Maar niet voor iedereen. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden dreigden er volgend jaar in koopkracht op achteruit te gaan. Het kabinet vindt dat ook kwetsbare groepen moeten profiteren van de opleving van de economie en trekt 425 miljoen euro uit om hun koopkracht te repareren.
Met de looneis van 3,5 procent stelt FNV dat het belangrijk is dat iedereen meeprofiteert van de economische groei. Mensen die weinig verdienen kunnen er zelfs tot 5 procent op vooruitgaan, doordat FNV tevens de eis stelt dat ieder minimaal 1000 euro erbij moet krijgen per jaar.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers op om zwangere vrouwen niet anders te behandelen dan anderen. Dat komt volgens het College voor de Rechten van de Mens nog altijd te vaak voor.
Van de Nederlandse werknemers noemt 36 procent de mogelijkheid tot thuiswerken het belangrijkste onderdeel van flexibiliteit op de werkvloer. 46 procent van de Nederlandse werknemers noemt flexibiliteit vanuit de werkgever als een van de drie belangrijkste voorwaarden om wel of niet voor een baan te kiezen.
Eén op de drie werknemers kampt met fysieke klachten als nekpijn, rugpijn en vermoeidheid. Dit komt door een slechte lichaamshouding en gaat ten koste van de productiviteit. Het ziekteverzuim dat hierop volgt kost bedrijven meer dan 70 miljoen euro per jaar. Wat doe je als de productiviteit van werknemers achteruit gaat vanwege fysieke problemen?
Zo'n 60.000 extra werkenden krijgen vanaf 1 januari 2018 recht op tenminste het minimumloon. De ministerraad heeft ingestemd met een maatregel hiertoe van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.