Ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven vergoedt de reiskosten voor het woon-werkverkeer. Werknemers krijgen een kilometervergoeding of een vast bedrag. “Dat maakt Nederland uniek in West-Europa,” zegt Antoni van Huissteden van adviesbureau Mercer, dat onderzoek deed naar arbeidsvoorwaarden in vijftien West-Europese landen.
Ontslag per sms of e-mail is in Nederland rechtsgeldig. De Nederlandse wet schrijft niet voor hóe een werkgever iemand moet of mag ontslaan, dus is een elektronisch bericht in principe rechtsgeldig, zo valt te lezen op de website van de Gibo Groep.
Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft onlangs beslist geen bezwaren te zien in het huidige Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) als het gaat om bepaalde kosten, waarvoor de aftrek van voorbelasting onder voorwaarden is uitgesloten.
Meer werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij werknemers geleidelijk meer rechten opbouwen. Daar zijn economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorstander van. Toch waarschuwen zij dat de flexibele arbeidsmarkt niet helemaal mag verdwijnen.
Hoewel driekwart van de werknemers best thuis zou willen werken, doen zij dit niet wegens het gemis aan interactie met collega's. Dat blijkt uit onderzoek van het TelewerkForum en Novay.
Amper een maand na de introductie van bodyscanners op de Britse vliegvelden is het eerste misbruikgeval al een feit. Een veiligheidsbeambte op Heathrow scande een vrouwelijke collega onvrijwillig. Dit blijkt uit berichtgeving in diverse Britse media.
De manier waarop een werkgever een reorganisatie uitvoert behoort tot de eigen beleidsvrijheid. De kantonrechter toetst slechts marginaal en mag zich niet uitlaten over de vraag binnen welke functiegroep bezuinigd moet worden of wanneer iemand voor een bepaalde functie in aanmerking komt.
Als er informatie in een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ontbreekt, is dit besluit dan kennelijk onredelijk?
De Hoge Raad heeft vorig jaar met spraakmakende uitspraken beslist dat de kantonrechtersformule en de XYZ-formule niet mogen worden toegepast bij de berekening van de schade in geval van kennelijk onredelijk ontslag.
In deze rechterlijke uitspraak wordt een ondernemer door de Ondernemingskamer afgestraft voor de wijze waarop hij informatie heeft verstrekt. Door de gekozen presentatie kon de OR de informatie enkel op onjuiste wijze uitleggen.