Tijdens de eerste werkdag van 2009 hebben de Nederlandse werknemers in groten getale vakantiesites bezocht. Dit blijkt uit een onderzoek van de website Tuxx.nl, waarover de Telegraaf bericht.
Het is aan de orde van de dag: werkgever en werknemer komen door middel van een vaststellingsovereenkomst beëindiging van de arbeidsovereenkomst overeen. Daarin staat bijna altijd een finale kwijtingclausule met als doel dat partijen na uitvoering van de overeenkomst ‘van elkaar af’ zijn.
In de wet is bepaald dat een boetebeding schriftelijk moet worden overeengekomen. Het Hof Leeuwarden heeft op 11 november 2008 beslist of aan dit vereiste is voldaan indien dit beding maar voor de helft in de arbeidsovereenkomst staat.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regeling voor werktijdverkorting tot 1 maart in de lucht houden. Werkgevers en vakbonden moeten dan wel meewerken aan een nieuwe aanpak om massaontslag te voorkomen. Zo meldt AD.nl.
Werknemers presteren veel beter als ze goed voor ogen hebben wat het doel van hun werk is. Daarnaast gaan ze veel minder met arbeidsverzuim. Dit blijkt uit Canadees onderzoek waarover Management Team schrijft. Hoe kunt u nu zorgen dat uw medewerkers weer weten waar ze het allemaal voor doen?
Het botert al jaren niet tussen een manager en zijn medewerker. De situatie is onhoudbaar en de personeelsfunctionaris stelt nu outplacement voor. Hoe wordt de slaagkans het grootst?
Nederlandse startsalarissen voor hoogopgeleiden bevinden zich in de Europese middenmoot. Gemiddeld bedraagt een jaarsalaris voor een starter op basis van een 40-urige werkweek bijna 29.500 euro. Dat blijkt uit onderzoek waarvan adviesbureau Towers Perrin maandag de resultaten presenteerde, zo meldt NuZakelijk.nl.
Bulgaren, Roemenen en werknemers van buiten de Europese Unie moeten Nederland uit als hun werk hier ophoudt. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag hierover uitgesproken, zo meldt Salarisnet.nl.
Het kabinet bekijkt of het mogelijk is om werktijden en verlofregelingen te flexibiliseren. Het denkt dat meer mensen gaan werken en meer uren gaan werken als ze werk en zorg beter kunnen combineren. Het kabinet gaat daarover spreken met de Tweede Kamer, sociale partners en andere belangorganisaties. Uitkomst van de gesprekken moet een stelsel zijn waarbij werktijd, werkplek, verlof en schooltijden het werknemers mogelijk maken werk en privé optimaal te combineren.
Het verdwijnen van de WW-premie is de opvallendste verandering van de eerste loonstrook van het nieuwe jaar. De meeste werknemers gaan er daardoor netto iets op vooruit. Maar ook wordt de arbeidsparticipatie gestimuleerd. Zo wordt op latere leeftijd doorwerken beloond en ook huishoudens met een dubbel inkomen gaan er op vooruit. Parttimers gaan er in sommige gevallen iets op achteruit. Dit blijkt uit berekeningen van ADP, services for Payroll & HR.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling