HR is altijd aan het vernieuwen en innoveren. Wat worden de trends van dit jaar en wat verandert er in vergelijking met vorig jaar?
Op de werkvloer is er genoeg te doen. Het afgelopen jaar is er sprake van een daling van het aantal collega’s, maar een toename in werkdruk en overwerk. Overwerk lijkt meer regel dan uitzondering: een meerderheid van zeven op de tien zegt maandelijks over te werken. Een kwart maakt meer dan 20 overuren per maand.
Ook bij de Belastingdienst werken mensen en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo staan in het Handboek loonheffingen foutieve voorwaarden vermeld bij de mogelijkheid tot het onbelast vergoeden van verhuiskosten.
Bonussen moeten binnen de financiële sector compleet worden afgeschaft. Alleen zo kan een toekomstige crisis worden afgewend. Dat zegt Kilian Wawoe, auteur van het boek ‘Bonus’, in een interview met NUzakelijk.
Werknemers moeten het recht krijgen om flexibele werktijden te vragen aan hun werkgever en thuis te mogen werken. De werkgever mag alleen om zwaarwegende redenen deze verzoeken afwijzen. Dat is de kern van een gezamenlijk wetsvoorstel van CDA en Groen Links en hiermee lijken de kansen voor algehele invoering van Het Nieuwe Werken weer een stapje dichterbij.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel voor langer zwangerschapverlof. Het wil dat het verlof in de gehele EU 20 weken gaat duren.
Personeel dat permanent gedetacheerd is bij de dochteronderneming, hoort bij die dochteronderneming. En kunnen bij overname dus niet minder gaan verdienen. Deze uitspraak van het Europees Hof heeft volgens deskundigen grote arbeidsrechtelijke consequenties.
Werknemers nemen gemiddeld maar zestien minuten de tijd om te lunchen. Dit is veel korter dan de geadviseerde tijd, namelijk zestig minuten. Dit meldde de Daily Mail naar aanleiding van een lunchonderzoek, uitgevoerd door WindSelters, onder 5000 werknemers.
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft gehoor aan voorstellen van de FNV om de Arbowet te verduidelijken. Hij schrapt 76 van de huidige 90 niet-bindende beleidsregels uit de Arbowet en neemt tegelijkertijd een aantal heldere normen uit die beleidsregels in de wet op, zodat zij bindend worden.
Er is een termijnverlenging vastgesteld voor het sectorpremiepercentage WW. De termijn van drie kalenderjaren kan worden verlengd tot maximaal vijf jaren. Hierdoor is het mogelijk om een premiepercentage vast te stellen dat een overschot dan wel een tekort binnen maximaal vijf kalenderjaren inloopt of aanzuivert.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling