Sociale en psychische veiligheid op het werk is minder goed verankerd dan gedacht, zegt Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. En als er al een vertrouwenspersoon is aangesteld dan is de weg daarnaartoe voor menig medewerker onbekend en staat de invulling van de functie van vertrouwenspersoon haaks op het functieprofiel dat de LVV heeft opgesteld.
Net als in 2019 en 2020 staat het Rijk bovenaan de lijst van meest favoriete werkgevers onder de Nederlanders, de Nationale Politie volgt op plek 2. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, waarbij in totaal 23.676 personen zijn ondervraagd in 2020 en 2021. De GGZ en Google zijn dit jaar nieuw in de top 10. Opvallende stijgers zijn Shell en de Belastingdienst.
De krappe arbeidsmarkt dwingt veel werkgevers tot forse salarisverhogingen. Dat is een probleem voor organisaties die werken met een cao-structuur: zij kunnen de stijging in salarissen niet zomaar matchen, ziet Thomas Boerefijn van recruitmentorganisatie Robert Walters. Desondanks is de slag om nieuw personeel nog zeker niet verloren. Boerefijn hamert erop dat cao-organisaties het financiële totaalplaatje beter over het voetlicht moeten brengen.
Waarmee onderscheiden koplopers op het gebied van Employee Experience zich van achterblijvers? Een team van Medallia onderzocht in samenwerking met The Josh Bersin Company bij meer dan 600 organisaties hoe werkwijzen en uitkomsten verschillen tussen deze twee groepen. Het onderzoek identificeert drie belangrijke factoren.
Nederlandse bedrijven hebben in de tweede helft van vorig jaar hun verwachte budgetten voor loonsverhogingen in 2022 verhoogd, inflatie en personeelstekorten zorgen voor toenemende loondruk.
Een meerderheid van de leden van FNV Finance en CNV Vakmensen heeft ingestemd met het eindbod van Achmea voor een nieuwe tweejarige cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit. De leden van De Unie hebben niet ingestemd met het eindbod. Achmea legde het eindbod eind december voor aan de drie vakorganisaties. Afgelopen vrijdag sloot de stemmingsperiode. De nieuwe cao geldt voor circa 12.000 medewerkers en heeft een looptijd van 1 december 2021 tot 1 december 2023. Vernieuwende onderdelen van de cao zijn een eenmalig klimaatbudget voor alle medewerkers en een onbeperkt opleidingsbudget.
De vaste reiskostenvergoeding wordt in veel cao’s omgevormd naar een variabele reiskostenvergoeding. Werknemers ontvangen alleen nog een reiskostenvergoeding voor daadwerkelijke reizen. AWVN ziet in 22 cao-akkoorden deze aanpassing aan de vaste reiskostenvergoeding. Verder ziet de werkgeversvereniging dat sociale partners de kans om de reiskostenvergoeding aan te passen ook gebruiken om deze te verduurzamen.
Er zijn twee dingen waar de nieuwe generatie gek op is: TikTok en ontslag nemen. Als het even kan, voeren ze die hobby’s zelfs tegelijkertijd uit. QuitTok, heet dat dan. Die nieuwe trend moeten we uitleggen.
Als het aan het kabinet ligt moeten grote werkgevers de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en zakenreizen van werknemers gaan bijhouden. Dit om de klimaatdoelen te halen. Werkgevers vrezen voor extra lastendruk zo bericht Het FD.
Werkgevers worden dit jaar geconfronteerd met een nieuwe variabele voor de werkgeverslasten. Een gedifferentieerde premieberekening voor de Werkhervattingskas (Whk) en Werkloosheidwet (WW) bestonden al, maar vanaf nu wordt ook voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) onderscheid gemaakt. Hoewel het door de toenemende premiedifferentiatie steeds lastiger wordt om algemene berekeningen te maken, staat het vast dat kleine werkgevers (totale loonsom tot 882.500 euro) in ieder geval profiteren van een lastenverlichting.