Ongetwijfeld heeft u gehoord van de kantonrechtersformule (AxBxC), maar bent u ook bekend met de nieuwe XYZ-formule? En wat is de beste optie bij het doorvoeren van een gedwongen ontslag?
Als u besluit tot prestatiebeloning, kunt u kiezen voor groepsbeloningen en individuele beloningen. Ook incidentele prestaties, van een medewerker of een groep, kunt u belonen.
Wat gebeurt er met een werknemer als de onderneming waarin hij werkzaam is, door bijvoorbeeld een fusie of verkoop, overgaat op een nieuwe werkgever? Blijven oude rechten behouden? Komen er nieuwe bij? En wanneer is er eigenlijk sprake van overgang van onderneming?
In veel contracten is een proeftijd opgenomen, maar vaak weten werkgever en werknemer niet aan welke spelregels een proeftijdbeding moet voldoen. Een overzicht.
Bij economisch zwaar weer denken we al snel aan gedwongen ontslagen. Maar soms kan een minder vergaand middel, zoals een verlaging van het salaris, al afdoende zijn. Wanneer kunt u dergelijke wijzigingen wel en wanneer niet doorvoeren? U leest het hier.
Met gezondheidsmanagement kunt u uw hele organisatie gezonder maken. Belangrijke voorwaarde is dat u volledig achter het gezondheidsmanagement staat. Daar staat wel wat tegenover. Zowel u als werkgever als de werknemers plukken duidelijk de vruchten van een ‘fitte’ organisatie.
U gaat het administratief gemakkelijker krijgen, als u werknemers jonger dan 23 jaar met een kleine baan in dienst heeft/neemt. Het loon moet dan wel lager zijn dan een voor die leeftijd bepaalde loongrens (voor een 22-jarige geldt een loongrens van 600 euro per maand, voor een 18-jarige ligt dat op 275). U krijgt dan onder meer niet meer met loonheffingen te maken en bovendien heeft u minder informatieverplichtingen. De regeling geldt voor 2010. Het kabinet heeft de maatregel getroffen, omdat het tot de conclusie is gekomen dat de werkgeverslasten nu onevenredig hoog zijn.
Welke leidinggevende of P&O-medewerker kent het niet: sluimerende problemen rond de ziekmelding van bepaalde collega’s, waarbij het vermoeden bestaat dat het verzuim in de privésfeer ligt. Hoe gaat u daarmee om? Als iemand zich ziek meldt, mag u daar als leidinggevende dan vragen daarover stellen? Moet elke ziekmelding meteen aan de afdeling P&O worden doorgegeven, of kunt u als leidinggevende zelf iets doen? Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wanneer moet die worden ingeschakeld?
Veel werkgevers geven de voorkeur aan een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter boven de ontslagprocedure via UWV WERKbedrijf. Over het algemeen resulteert de ontbindingsprocedure in snellere duidelijkheid. Wat zijn de verschillen tussen de ontbinding en de opzegprocedure? Welke gronden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst zijn er? En hoe behandelt de kantonrechter dit soort zaken?
Bedrijven moeten bij reorganisaties snel meer vrijheid krijgen om te selecteren welke vakkrachten ze willen houden, vindt een meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Het is echter ook nu al mogelijk om bij reorganisaties op grond van het onmisbaarheidscriterium werknemers te ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. In dit artikel leest u hoe u dit aanpakt.