De VVD dat Nederlandse ondernemers minder last hebben van allerlei gedetailleerde arboregels uit Europa. Tijdens het debat op donderdag 15 mei j.l. riep het liberale Kamerlid Potters minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op ervoor in Brussel te zorgen dat die arborichtlijnen worden aangepast.
Werkgevers werken momenteel aan meerdere wervingsstrategieën om de meest talentvolle Wajongers te werven, maar ook alternatieve strategieën van outsourcing en ‘herdefiniëren van eigen werknemers’ worden overwogen. Het streven om 125.000 (extra) banen te creëren voor jonggehandicapten door Nederlandse werkgevers samen met de overheid is echter niet realistisch. Maximaal 64.000 Wajongers zijn geschikt en bereid om te werken. Dit blijkt uit het rapport ‘War for Wajong’ van Intelligence Group.
De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de handhavingsrichtlijn bij het detacheren van werknemers. Vorige maand, 16 april, stemde het Europees Parlement al in met de handhavingsrichtlijn, die nu officieel is bekrachtigd door de lidstaten van de EU. De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.
Microsoft, Google, Cisco, Apple en ASML doen het al. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven belonen hun medewerkers met aandelen. Deze medewerkers hebben een groot deel van de bedrijven waar zij werken in bezit. Hierdoor hebben zowel de topbestuurders en medewerkers baat bij waardecreatie voor het bedrijf.
Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer in Nederland het grootste beroepsrisico. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers werkstress verder bespreekbaar maken en aanpakken. Ook de Inspectie SZW gaat de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Op 13 mei j.l. heeft de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangekondigd een tweede schriftelijke ronde te willen houden over het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid.
Het kabinet maakt binnenkort het wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2014 bekend. Dat voorstel bevat ook de invoering van de VAR webmodule die per 1 januari 2015 schijnzelfstandigheid harder moet gaan aanpakken.
De economische crisis lijkt niet langer de vakantieplannen te bepalen. In 2013 gaf 14 procent van de reizigers aan zijn vakantiegeld helemaal niet aan vakantie te besteden. In 2014 is dit slechts 7 procent. Ook is het te besteden vakantiebudget groter. Dat blijkt uit de Nationale Vakantiegeld Enquête van Vakantie.nl onder 867 respondenten.
In verband met de tijdsdruk heeft de Eerste Kamercommissie de regering gevraagd het wetsvoorstel WWZ een jaar later in werking te laten treden. De regering wil de wijzigingen echter per 1 juli aanstaande in laten gaan. Wel gaf Asscher aan een reparatiewet met enkele verduidelijkingen en aanpassingen bij de Tweede Kamer in te dienen.
Het aandeel werknemers dat aangeeft het eigen werk zelf te kunnen regelen, is de afgelopen jaren gedaald. Vooral werknemers die nog maar kort in dienst zijn ervaren minder zelfstandigheid. Deze daling heeft onder andere te maken met het toegenomen aandeel nieuwe werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2013, uitgevoerd door TNO en het CBS.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling