“Het stelsel van sociale zekerheid moet grondig worden gerenoveerd zodat alle werkenden hierop een beroep kunnen doen, ongeacht de vorm van hun werkcontract.” Dat stelt Harry van de Kraats, algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN, tijdens het AWVN-jaarcongres in Den Haag.
Er komt een nieuw soort pensioenfonds: het algemeen pensioenfonds (APF). Dit pensioenfonds krijgt een plek naast de bestaande beroeps-, bedrijfstak- en ondernemingspensioenfondsen. Het biedt sociale partners en bedrijven een extra alternatief aan voor het onderbrengen van een pensioenregeling. Het APF maakt een nieuwe vorm van bundeling mogelijk van verschillende pensioenregelingen.
Het gelijk loon voor gelijk werk is uitonderhandeld. Deze week hebben de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), Dienstenbond CNV en collega vakbonden daartoe een akkoord gesloten. Onderdeel van de afspraken is dat de doorgeslagen flex een halt wordt toegeroepen. Echte banen en meer zekerheid ook voor uitzendkrachten, daar gaat het om.
Werkzoekenden krijgen loon voor de uren dat zij werken en WW voor de uren dat zij scholing krijgen. De maatregel, de brug-WW, die per 1 januari 2015 mogelijk moet ingaan, moet het voor werkgevers goedkoper maken een werkloze in dienst te nemen. De maatregel wordt ook van kracht voor werknemers voor wie ontslag boven het hoofd hangt.
Pas bevallen vrouwen hebben momenteel recht op tien aaneengesloten weken verlof na de bevalling. D66-kamerlid Steven van Weyenberg pleit ervoor dat vrouwen hun bevallingsverlof flexibel kunnen inzetten zo meldt Nu.nl
Werknemers krijgen waarschijnlijk een wettelijk recht op flexibel werken en thuiswerken. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt in te stemmen met een initiatiefwet van CDA en GroenLinks om dat te regelen.
SRA Bureau Vaktechniek Fiscaal heeft een reactie gegeven op het Belastingplan 2015. In haar reactie pleit SRA onder meer voor een bredere invoering van het noodzakelijkheidscriterium.
De nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL) die de VAR voor zelfstandigen moet gaan vervangen, is volgens de Raad van State geen goede oplossing. Ook de Commissie Wetsvoorstellen van het Register Belastingadviseurs (RB) heeft bedenkingen over de BGL. Dat geldt ook voor de voorgestelde aanpassingen in de werkkostenregeling (WKR).
Staatsecretaris Wiebes van Financiën gaat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervangen door de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). De BGL maakt zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de status van de arbeidsrelatie en de uitvoering ervan. Op maandag 22 september j.l. heeft de staatssecretaris het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Minister Asscher van Sociale Zaken gaat onderzoek doen naar de positie van werknemers bij faillissementen. Hij heeft dit in de Tweede Kamer aangekondigd.