Informeer je werknemers deze maand of en zo ja, welk (wettelijk) tegoed nog bestaat, stel je werknemers in de gelegenheid die dagen nog voor 1 juli op te nemen en wijs ze op de gevolgen wanneer ze dat niet doen (verval).
Bijgaande uitspraak laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om als werkgever aan de informatieplicht te voldoen. Niet alleen om te voorkomen dat je ongewild een werknemer in vaste dienst hebt, maar ook om andere claims te voorkomen. Goed voornemen voor 2023 zou kunnen zijn om de (misschien) vergeten informatie alsnog schriftelijk aan je werknemers te verstrekken. En....laat je standaard arbeidsovereenkomsten ook even actualiseren.
Als een werknemer verslaafd is, wat zijn dan uw rechten en plichten? Als de werknemer zich laat behandelen moet u dan het loon doorbetalen? Wat als genezing moeizaam verloopt of de werknemer na herstel een terugval heeft? Mag u de werknemer dan ontslaan?
Ons hoogste rechtscollege deed dit jaar voor de arbeidsrechtpraktijk belangwekkende uitspraken. Onder meer over aanzegplicht, lang- en (semi)diepslapers, concurrentiebeding en #MeToo.
Te laat...dat kan natuurlijk een keer gebeuren. Maar als je veelvuldig of structureel te laat op het werk verschijnt kan dit arbeidsrechtelijke gevolgen hebben, soms zelfs een ontslag op staande voet. Enkele uitspraken.
De wet kent verschillende (ontslag)vergoedingen voor de werknemer. Een opsomming en enkele uitspraken.
Werknemer is in dienst van Chetu Inc. en werkt vanuit huis. Op 23 augustus 2022 ontvangt de werknemer een e-mail dat hij met onmiddellijke ingang dient deel te nemen aan een Virtual Classroom. Hiervoor dient hij de hele werkdag te zijn ingelogd, zijn scherm te delen en zijn camera aan te laten staan. Werknemer weigert dit, omdat hij dit beschouwt als een inbreuk op zijn privacy.
Na 2 coronajaren zullen deze maand door veel bedrijven weer kerstborrels worden georganiseerd. Altijd leuk natuurlijk om onder het genot van een drankje het jaar met je collega’s af te sluiten. Dat kerstborrels voor sommige werknemers minder gezellig kunnen aflopen, leren deze uitspraken.
Momenteel wordt op het Ministerie van SZW gewerkt aan een wetsvoorstel dat mogelijk leidt tot een drastische wijziging van het concurrentiebeding. Waarschijnlijk wordt dit ergens volgend voorjaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Over concurrentiebedingen bestaan nog steeds misverstanden. Zo hoor ik nog regelmatig dat een concurrentiebeding niets voorstelt en je hier "vrij eenvoudig onderuit kunt". Tja... Die misverstanden zijn er niet alleen bij werknemers, maar zeker ook bij werkgevers. Bijvoorbeeld bij het geven van een ontslag op staande voet.
De transitievergoeding- en compensatiesluizen zijn nog verder open gezet. De Hoge Raad der Nederlanden oordeelde namelijk dat hetgeen in de Xella-beschikking van 8 november 2019 (over de slapende dienstverbanden) is overwogen ook betrekking heeft op dienstverbanden van diepslapers* en semi-diepslapers**, omdat een werkgever, indien aan de voorwaarden van art. 7:673e lid 1, aanhef en onder a, BW is voldaan, ook in die gevallen aanspraak kan maken op compensatie van de transitievergoeding door UWV.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling