De weg naar een rechtsgeldig ontslag op staande voet kent vele valkuilen. Een heikel punt is de eis van onverwijldheid. Onverwijld betekent ook écht onverwijld. In dit geval had het hof geen boodschap aan het verweer van de werkgever dat het Pasen was.
Wanneer je over 2022 recht hebt op tegemoetkomingen uit de ‘Wet tegemoetkomingen loondomein’, ontvang je in de eerste weken van maart een voorlopige berekening Wtl van het UWV. Deze is gebaseerd op de aangifte en correcties over 2022 die je tot en met 31 januari 2023 hebt kunnen doen. Wanneer je deze voorlopige berekening ontvangt, is het van belang deze gegevens goed te controleren, eventuele correcties kunnen tot en met 1 mei 2023 worden doorgegeven en worden vervolgens meegenomen in de definitieve beschikking.
Thuiswerken wordt - ook met het oog op de Wet Werken waar je wilt - meer en meer gezien als het ‘nieuwe normaal’, en dus als een ‘arbeidsvoorwaarde’. Wees daar als werkgever op voorbereid: zorg nu al voor goed thuiswerkbeleid.
Het komt regelmatig voor, werkgever stelt werknemer op non-actief, oftewel stuurt werknemer naar huis en laat werknemer niet meer toe tot het werk. Vaak gebeurt dit vooruitlopend op een ontbindingsprocedure. Onlangs werden er weer uitspraken gepubliceerd waarin werknemer op non-actief was gesteld en dit vervolgens aanvocht.
Een medewerkster van een notariskantoor deed het verzoek om na afloop van haar bevallingsverlof 9 weken ouderschapsverlof op te nemen. Het notariskantoor stond dit niet toe en gaf als reden onder meer aan dat er geen goede vervanging voor haar te krijgen is. De werkneemster neemt hier geen genoegen mee en vordert in een kort geding het notariskantoor te veroordelen haar toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. De rechter wijst die vordering toe.
Onderzoeksbureaus helpen werkgevers soms te graag aan een conclusie waarmee een werknemer ontslagen kan worden. Scoringsdrift? De rechter ziet echter slordig onderzoek en niet bewezen klachten. En dat is onnodig.
De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (hierna: Wet TVA) is op 1 augustus 2022 in werking getreden. De Wet TVA regelt onder meer dat een studiekostenbeding bij verplichte scholing niet meer is toegestaan. Onduidelijk is echter welke scholing moet worden aangemerkt als verplicht. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 10 januari 2023 de eerste uitspraak gedaan over de geldigheid van een studiekostenbeding en het begrip verplichte scholing sinds de invoering van de Wet TVA.
Philips gaat (weer) fors reorganiseren. Die reorganisatie zal gepaard gaan met ontslagen. Philips kan hiervoor naar UWV maar probeert ongetwijfeld eerst om met de boventallig te verklaren werknemers een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst of, kort gezegd, 'vso' genoemd) te sluiten. Wat neem je, naast de 'formele bepalingen', zoals geheimhouding, de bedenktermijn en finale kwijting, nu allemaal op in zo’n beëindigingsovereenkomst?
Hoe zit het met het afbreken van de onderhandelingen door werkgever over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: kan dat zomaar? Als werkgevers naar medewerkers hun intenties uitspreken, is dat niet altijd zonder risico’s ziet Mr Petra Willems.
Het kabinet komt met nieuwe maatregelen voor het werken als en met zelfstandige(n) en zal harder gaan optreden tegen schijnzelfstandigheid. Zo kunnen zelfstandigen en werknemers straks niet zonder meer worden ingezet voor hetzelfde werk binnen dezelfde organisatie. Tijd om de samenwerking met zzp’ers weer eens onder de loep te nemen, zegt arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling