Na verschillende buitenlandse (ernst) missies en inmiddels wat jaren verder weet ik nu zeker dat ik wil gaan studeren. Maar wat? Na een uitgebreide zoektocht ben ik uitgekomen bij HRM. Hier komen mijn sociale en economische interesses samen met mijn communicatieve achtergrond. Tijdens de zoektocht ben ik erg geïnteresseerd geraakt in talentmanagement versus bedrijfseconomie. Ik ben vanaf heden een enthousiaste HRM-student!
Tijdens het HR Proffie-event op 20 november is Ziekenhuis St Jansdal winnaar geworden van de HR Proffie Veerkrachtprijs voor de getoonde veerkracht in moeilijke (economische) omstandigheden. Hoe werken zij in de praktijk? Een interview met Carla de Meijer-Heijser, manager HR van het ziekenhuis.
Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet, Wet werk en zekerheid. Volgend jaar gaat er heel wat veranderen op het gebied van wet- en regelgeving, op terreinen waar HR-professionals traditioneel hun handen aan vol hebben.
AS Watson en Ziekenhuis St Jansdal zijn uitgeroepen tot respectievelijk winnaars van de HR Proffie beleidsprijs 2014 en de HR Proffie Veerkrachtprijs 2014. Het is de elfde keer dat de vakprijs voor excellent personeelsbeleid is uitgereikt.
Bernard Marr, een bekende spreker en goeroe op HR-gebied, betoogde onlangs in een column dat organisaties geen HR-afdeling meer nodig hebben. En hij heeft gelijk! De HR-afdeling gaat verdwijnen!
"HR is niet 'lichaamseigen' en maakt geen deel uit van de kern van de organisatie. Alleen als er dingen fout gaan wordt de hulp van HRM'ers ingeroepen, waarbij ze optreden als een soort dokter." Dit zei de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler onlangs tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Outsourcing van HRM leek de toekomst, maar het brak nooit echt door. De nieuwe trend: Shared Service Centers (SSC). Maar soepeltjes overstappen naar een SSC HRM blijkt nog niet zo eenvoudig. Het vereist vergaande modernisering van IT-voorzieningen en een ingrijpende cultuuromslag bij alle betrokkenen. In een rondetafelgesprek met Jonne-mei Beetz van Kirkman Company vertellen twee ervaringsdeskundigen over hun ‘lessons learned’.
20 HR-directeuren, 1 professor en 3 prikkelende stellingen vormden de belangrijkste ingrediënten voor een discussie over HRM in 2020. De arbeidsrelatie, de positie van vakbonden en de eigen professie stonden centraal. Oude wijn in nieuwe zakken of gaat het vakgebied juist een fantastische toekomst tegemoet? Eenheidsworst stond in ieder geval niet op het menu.
Oeps. Bericht in de media: ING schrapt de helft van het aantal functies voor HR-professionals. Het zal niet overal zo dramatisch zijn, maar de boodschap is helder: HR is als discipline niet onmisbaar en onaantastbaar en de HR-professional kan alleen overleven als hij/zij zich conform de wetten van Darwin aanpast.
Succesvolle HR-professionals binnen de rijksoverheid zijn in de eerste plaats uitstekende projectmanagers. Ze profileren zich als voortvarende expeditieleiders die weten dat ‘het avontuur’ alleen kan slagen als het gehele team goed opereert en als er voldoende draagvlak is voor de expeditie. Bij het bepalen van de strategische HR-agenda voor de lange termijn schieten ze nog tekort.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling