Het aantal Nederlanders dat spijt heeft van een beroeps- of studiekeuze is ten opzichte van 2008 fors afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Werksite.nl onder 1670 respondenten. Waar vlak voor het uitbreken van de crisis nog 80 procent spijt had van zijn of haar beroepskeuze, is dat in 2013 nog 57 procent.
De subsidieregeling voor de cofinanciering van sectorplannen om werkloosheid te bestrijden, wordt op 1 oktober a.s. opengesteld. Dat blijkt uit de regeling, die in de Staatscourant is gepubliceerd.
De arbeidsparticipatie van 55-plussers neemt sterk toe en blijft in de komende jaren doorstijgen. Financiële prikkels en het hogere opleidingsniveau van deze groep werknemers zijn de belangrijkste factoren achter deze ontwikkeling zo staat te lezen in UWV Kennisverslag 2013-2.
Tweederde van de lezers van Psychologie Magazine (67%) vindt een goed, stabiel inkomen onmisbaar voor levensgeluk. Dat blijkt uit een enquête met ruim 1200 deelnemers op de site van het blad.
Veel werknemers kiezen er bewust voor om niet thuis achter de geraniums te gaan zitten maar geheel of gedeeltelijk te blijven doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze keuze kan ingegeven zijn door een economische noodzaak omdat werknemers onvoldoende pensioen ontvangen om van rond te komen maar even zo vaak vinden werknemers het prettig een doel hebben om voor te leven en hun brede ervaring en kennis en kunde over te dragen aan jongere generaties.
Hoewel meer dan 40% van de HR-managers stelt dat hun opleidingsbeleid in het teken staat van duurzame inzetbaarheid, is slechts 27% van de bedrijven bereid hier daadwerkelijk geld in te steken. Een gericht beleid op ouderen of laagopgeleiden in loopbaanontwikkeling blijft ook uit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van CINOP Advies bij 430 HR- en opleidingsmanagers van Nederlandse bedrijven met meer dan 100 medewerkers.
Probeer je de werkvloer van 2033 eens voor te stellen... De kantoortijger met één baan is al lang uitgestorven en nieuwe medewerkers zijn per definitie zzp’ers. Ook de vaste werktijden zijn verdwenen en de traditionele hiërarchische bedrijfsverhoudingen zijn van de baan. En robots zullen een groot deel van onze huidige werkzaamheden hebben overgenomen.
Ooit leek flexwerken een futuristisch idee, maar dankzij technologische mogelijkheden, vastgoed vraagstukken en wensen van medewerkers, is het nu normaal geworden.
De overheid en werkgevers moeten nog actiever worden, maar werknemers zelf spelen een sleutelrol in de noodzakelijke actie tegen concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt. Het aannemen van werk onder niveau, onder slechte arbeidsvoorwaarden of zelfs via illegale constructies is in de huidige arbeidsmarkt begrijpelijk, maar ondermijnt de hoogwaardige kenniseconomie waar Nederland en Europa naar streven. Dat betoogt hoogleraar arbeidsrecht Mijke Houwerzijl in haar inaugurele rede aan Tilburg University.
Ambitieuze plannen die leiden tot meer werk of stageplekken voor jongeren, behoud van vakkrachten en de begeleiding van met ontslag bedreigde werknemers naar nieuw werk, krijgen voor de helft financiële bijdrage van de overheid. Het gaat om gezamenlijke plannen van werkgeversorganisaties en betrokken vakbonden.