Wat is de invloed van leefstijl en arbeidsomstandigheden zoals werkdruk, fysieke arbeid en waardering op inzetbaarheid? Welke ingrepen en aanpakken dragen bij aan de verbetering daarvan en waar kun je beter geen tijd aan besteden? Vragen waar Suzan Robroek, universitair docent bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zich uitgebreid mee bezig houdt. “One size fits all” werkt niet.
De helft van de Nederlandse professionals (51%) verwacht dat hun werkgevers hen actief aansporen tot een gezondere levensstijl. Bovendien vindt ruim een derde (35%) dat zij door hun werkgevers financieel beloond moeten worden voor het naleven van een gezonde levensstijl. Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson onder 1.000 Nederlandse werknemers.
Het is té makkelijk en onjuist om alleen naar werkgevers te kijken wanneer bij een werknemer een burn-out dreigt, er schulden zijn of gezondheidsproblemen. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland als reactie op een essay van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), dat onderzoekt waar het groeiende aantal burn-outs en stressgerelateerde ziekten vandaan komt.
Werkgevers maken bedroevend weinig afspraken waardoor ouderen langer en met plezier aan het werk kunnen blijven. Dit meldt Gerard Groten, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid en remuneratie van werkgeversvereniging AWVN in het FD.
Geluidsoverlast in open kantoren bereikt epidemische niveaus, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Oxford Economics in opdracht van Plantronics. In vergelijking met eerder onderzoek uit 2015 zijn de omstandigheden bovendien flink verslechterd.
Met bevlogen werknemers werk je plezieriger samen en kun je als organisatie superieure prestaties neerzetten. Om de bevlogenheid van werkend Nederland te stimuleren is het van 4 t/m 8 juni week van de bevlogenheid. Waar komt deze toegenomen belangstelling voor engagement vandaan en hoe stimuleer je dit?
Werknemers moeten tot op steeds hogere leeftijd doorwerken. Hierdoor stijgt het verzuim. Medewerkers gezond, gemotiveerd en productief aan het werk houden is daarom noodzaak. Steeds meer organisaties zijn zich hiervan bewust en maken hier al werk van. Maar er valt ook nog veel winst te behalen.
Vandaag is het al twee maanden geleden dat we de Week van het Werkgeluk lanceerden, op de Internationale dag van het Geluk. Het idee ontstond al eind 2017. ‘Hoe mooi zou het zijn als er, naast de ‘dag van het geluk’ ook een week van het werkgeluk zou zijn, om in een bepaalde week juist werkgeluk binnen organisaties op de kaart te zetten’, vroegen wij aan elkaar.
Nederlandse werkgevers zetten zich internationaal bezien het meest in voor de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Als enigen van alle werkgevers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) scharen zij deze kwestie bij hun drie grootste uitdagingen ten aanzien van hun gezondheidsbeleid. Het aantrekken en behouden van talent wordt nog steeds gezien als grootste personele risico, niet alleen in Nederland maar ook internationaal.
Arbo Unie breidt haar dienstverlening uit met de introductie van bedrijfsonderdeel Verbanen, dat zich richt op de begeleiding en herplaatsing van werknemers die zijn vastgelopen in hun huidige baan. Onderscheidend daarbij is de focus op de gezondheid: we kijken niet alleen naar wat iemand wil, maar juist ook naar wat iemand kan qua talenten en gezondheid. Deze unieke combinatie is de meest doeltreffende manier om het plaatsingspercentage te verhogen en mensen echt verder te helpen in hun werk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling