Mensen zijn gewoontedieren. Maar liefst 40% van ons gedrag wordt bepaald door gewoontes, want op die manier gebruiken onze hersenen zo min mogelijk energie en werken ze zo efficiënt mogelijk. Dat betekent trouwens ook dat ons brein eigenlijk helemaal niet zo dol is op het aanleren van nieuwe dingen. We hebben onze wilskracht nodig om iets nieuws te leren en die bron is helaas niet onuitputtelijk.
Er is onvoldoende oog voor de levensloopstress van werkend Nederland. Werknemers doorlopen verschillende fases in hun leven, zowel in hun werk als privé. Van de eerste baan tot het pensioen: al deze fases brengen verschillende uitdagingen met zich mee. Iedereen krijgt te maken met gebeurtenissen die grote impact hebben, zoals mantelzorg, schulden, een conflict op de werkvloer of echtscheiding.
Veel mensen kampen met psychische problemen, maar weten niet of zij er verstandig aan doen hierover open te zijn op hun werk of bij solliciteren. Openheid kan positief werken (begrip, werkaanpassingen) maar zeker ook negatief (stigmatisering, discriminatie). Of openheid goed of slecht uitpakt hangt af van veel factoren, waarbij vooral de wijze van communiceren belangrijk is.
Gedrag van mensen beïnvloeden, voor langere tijd. Dat is een ware uitdaging. De gemeente Utrecht heeft daarom een heus nudgenetwerk ingericht. Niet alleen om mensen die een uitkering ontvangen een zogenaamd duwtje in de goede richting te geven, maar ook medewerkers. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegen.
Wat zijn de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland? Voor de zevende keer gaat olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband op zoek naar bedrijven die het meest investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Want vitale bedrijven zijn succesvollere ondernemingen en presteren op lange termijn beter. De lijst van de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland wordt in november gepresenteerd.
Het vakantiehoogseizoen breekt deze maand weer aan. Dat betekent dat straks miljoenen werkenden voor even de deur achter zich dichttrekken om te genieten van één of een paar weken vrije tijd. Zodat ze daarna weer vol energie aan het werk kunnen. Hoe gebruik je die vakantieperiode om je echt op te laden?
Het is voor HR-professionals misschien niet het meest sexy onderwerp: arbodienstverlening. Toch is er veel winst te behalen bij een overstap naar een andere partij. Veel samenwerkingscontracten lopen af op 1 januari, dus nu is het moment om te kijken wat er op de markt te krijgen is. Er komt meer bij kijken dan werkgevers zich vaak realiseren. Wat zijn de ontwikkelingen in arboland en waar moet u als werkgever op letten?
Van 11 tot en met 15 november 2019 is weer de Week van de Werkstress. Het doel is om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress te voorkomen is. Door te zorgen voor voldoende plezier op de werkvloer, ruimte voor ontwikkeling en/of genoeg uitdagingen in het werk.
De Tweede Kamer heeft zojuist met een overgrote meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel temporisering verhoging van de AOW-leeftijd. De wetswijziging is nodig om de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel te laten stijgen. 128 van de 150 Kamerleden hebben voor dit wetsvoorstel gestemd. Op korte termijn wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld.
Het aanbieden van vitaliteitsprogramma’s is een grote financiële investering en organisaties willen zeker zijn dat er door zoveel mogelijk medewerkers gebruik van wordt gemaakt. Organisaties kunnen in dat geval kiezen voor het verplichten van vitaliteitsprogramma’s, maar is dit een lust of juist een last voor organisaties en hun personeel? Hoe denken internationale organisaties hierover? Een aantal best practices.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling