Duurzaam inzetbare medewerkers zijn fit, vitaal en betrokken. Daarom is verbetering van duurzame inzetbaarheid een manier om medewerkers aan je organisatie te binden. Extra belangrijk gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Begin er daarom mee bij aanvang van het dienstverband.
We weten allemaal dat een divers en inclusief personeelsbestand innovatie en creativiteit stimuleert en dat we beter functioneren door open te staan voor verschillende perspectieven. Toch weten veel organisaties nog altijd niet goed waar te beginnen om een meer inclusieve cultuur binnen hun organisaties te creëren. Hoog tijd om moedige gesprekken te gaan voeren, stelt gecertificeerd DEI-consultant Vivian Acquah.
Er is een aantal plekken op de wereld waar mensen op een gezonde manier bovengemiddeld oud worden. Dit komt door hun manier van leven. Geïnspireerd op deze gezonde leefgebieden heeft Arbo Unie een nieuw label geïntroduceerd: Halo.
Meer dan 50% van de Nederlanders zit meer dan 7 uur per dag. Het reisgedrag naar werk heeft hier een belangrijke bijdrage in. Een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun externe werklocatie (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023).
Een inclusieve mentaliteit is van cruciaal belang om langdurig succes op het gebied van Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusiviteit (DEI) te behalen. Helaas lukt het veel organisaties echter maar niet om empathie op de werkvloer te bevorderen. Traditionele methodes werken vaak juist averechts en stimuleren de vooroordelen in plaats van deze te verminderen. Gelukkig kan technologie - meer specifiek: de inzet van Virtual Reality (VR) - een uitkomst bieden.
Het ziekteverzuim bij Nederlandse bedrijven gaat na een toename eerder dit jaar weer omlaag. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare merken dat in hun cijfers over de maand maart. Eerder dit jaar liep het verzuim nog op vanwege een griepgolf, maar die is inmiddels voorbij.
Steeds meer mensen ervaren problemen door de stijgende kosten van levensonderhoud. De prestaties van medewerkers kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever doen om het welzijn van medewerkers in deze situatie te verbeteren?
De prestaties van een medewerker op het werk kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Maar uit schaamte verzwijgen medewerkers deze problemen vaak, waardoor je als werkgever niet de juiste hulp kunt bieden. Terwijl je er juist wilt zijn voor je medewerker in zo’n moeilijke periode, om een goed werkgever te zijn én de prestaties van de medewerker op pijl te houden. Kortom, financiële stress doet afbreuk aan de vitaliteit van de medewerker.
Uit onderzoek blijkt dat leeftijdsdiscriminatie vaker voorkomt dan uitsluiting op basis van gender. Werkgevers twijfelen soms al of ze iemand van 45 jaar wel moeten aannemen, want 'de vitaliteit is er dan wel een beetje uit'. Vreemd want de leeftijdsverwachting is enorm gestegen, en mensen blijven langer fit en gezond. En aan de andere kant, als je kijkt naar de jongere generatie, dan zie je heel veel jongvolwassenen met een burn-out kampen. Het wordt hoog tijd dat men zich bij HR-afdelingen gaat verdiepen in deze discrepantie.
Werknemers hebben baat bij de inzet van apps voor duurzame inzetbaarheid. Dat concludeert Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit na uitgebreid onderzoek in de praktijk. Ze raadt HR dan ook aan om werknemers in de gelegenheid te stellen om apps te gebruiken. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling