Logo

Verzuim: gerichte begeleiding op maat loont

  • Robidus
  • Ziekteverzuim & re-integratie
Werkgevers en werknemers worden op diverse manieren geprikkeld om na te denken over het beperken van verzuim. Werknemers moeten zich focussen op herstel en werkgevers moeten hen begeleiden bij de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Wat doe je als werkgever wanneer een werknemer te kampen heeft met een combinatie van werkdruk en privé sores?
Beeld Verzuim: gerichte begeleiding op maat loont

Praktijkvoorbeeld

Neem Mirjam, zij is 45 jaar. Ze heeft jarenlang aan haar carrière gewerkt bij een internationale organisatie en, met veel hulp van haar ouders, twee kinderen opgevoed. Een jaar geleden stortte haar wereld in door een reorganisatie waardoor ze op straat kwam te staan. Door haar positieve instelling vond ze relatief snel een nieuwe baan. Zichzelf weer moeten bewijzen vergde meer van haar dan ze van tevoren had gedacht. Het telefoontje dat haar moeder, haar steun en toeverlaat, een hersenbloeding had gehad, sloeg dan ook in als een bom. De combinatie van nieuw werk, puberkinderen en een zieke moeder werd Mirjam al gauw te veel. Na de zoveelste slapeloze nacht, ging ze naar de huisarts. De accu was duidelijk leeg. Op zijn advies meldde ze zich ziek.

Actief casemanagement

Mirjams werkgever implementeerde een verzuimbeleid op verschillende sporen, zoals de combinatie van preventief gezondheidsmanagement en actief casemanagement, met de focus op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Werken geeft immers energie, als er een goede match is tussen werkgever, werknemer en werk. De casemanager had, vanaf het moment dat Mirjam zich ziek meldde, intensief contact met haar. Al tijdens haar dienstverband hielp een specialist haar om bepaalde praktische zaken op orde te brengen, waardoor Mirjam weer overzicht en rust kreeg.

Gezien de financiële positie van haar werkgever werd Mirjams jaarcontract niet verlengd en ging zij ziek uit dienst. Mirjam werkte op initiatief van de casemanager en samen met een aantal interventionisten hard aan haar herstel. Door herscholing kon ze een nieuwe baan vinden, waarbij ze de zorg voor haar pubers én haar revaliderende moeder beter kon combineren met haar werk.

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.