Door de inflatie en enorme krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers ertoe gedwongen om diep in de buidel te tasten om aan nieuw personeel te komen. Het salaris dat zij bieden aan nieuwkomers, ligt vaak te dicht bij het salaris van hun collega's die al jaren in trouwe dienst zijn. Scheefgroei in salaris veroorzaakt interne onrust aldus Jose Bokhorst, Managing Director bij recruitmentorganisatie Robert Walters. 'Bekijk of je je ervaren werknemers op een andere manier tegemoet kunt komen, bijvoorbeeld door extra secundaire arbeidsvoorwaarden zoals studiemogelijkheden aan te bieden. Of meer variabele beloningen, zodat je mee kunt veren met de economische omstandigheden'
Dit artikel bevat HR-gerelateerde onderdelen uit het Belastingplan 2023 en een aantal andere wijzigingen in de Loonheffingen. Tot en met de eerste nota van wijziging van 4 oktober jl.
Steeds meer werkgevers helpen hun personeel met extra geld ter compensatie voor oplopende kosten voor levensonderhoud. Deze geste is ook een middel om arbeidsonrust te voorkomen en salarisverhogingen nog even uit te stellen, tot er meer duidelijkheid is over de energiecrisis.
In de Miljoenennota probeert het kabinet arbeid aantrekkelijker te maken, onder andere door werkgeverslasten te verlagen en om de werkkostenregeling te verruimen. Er is echter weinig enthousiasme voor de maatregelen vanuit werkgeversorganisaties.
De Tweede Kamer heeft veel vragen aan het kabinet gesteld over het plan om per 1 januari 2023 alle werkgevers met meer dan 100 man personeel te verplichten reiskilometers te registreren.
Ruim een kwart (26%) van de werkende Nederlanders weet niet hoe volgend jaar rond te komen en hoopt dan ook dat op Prinsjesdag positieve belastingwijzigingen voor de werknemer worden aangekondigd. Ook hoopt een even groot percentage dat op Prinsjesdag een wetgeving wordt aangekondigd waardoor flexwerkers sneller een vast contract krijgen. Voor de kant van de werkgever is er ondanks druk op het salaris begrip als men geen loonsverhoging krijgt.
Bijna twee op de vijf Nederlanders (38%) maken zich nu al zorgen of hun salaris volgend jaar toereikend zal zijn voor hun levensonderhoud. Daarbij verwacht nog eens 34 procent dat zelfs hun jaarlijkse salarisstijging onvoldoende zal zijn om hun huidige levensstandaard in 2023 voort te zetten.
Tegenwoordig spelen de secundaire- en tertiaire arbeidsvoorwaarden een nog belangrijkere rol om het werkgeversmerk, zowel naar binnen als naar buiten toe, op de juiste wijze te positioneren (employer branding) en vormen arbeidsvoorwaarden een belangrijke waarde om de huidige talenten te binden en nieuw talent aan te trekken. Daarbij zijn er continu veranderingen in de wetgeving waar je als werkgever op moet anticiperen. Zoals de aankomende wetswijziging per 1-1-2024 waarbij een werkgever van 100+ medewerkers de zakelijke én woonwerk kilometers moet registreren. Essentieel om hier ook je beleid op aan te passen en het mobiliteitsbeleid te koppelen aan hybride werken.
In juli zijn opnieuw hoge cao-afspraken gemaakt zo meldt de AWVN. Het maandgemiddelde kwam uit op 3,5 procent. Daardoor komt het gemiddelde voor heel 2022 inmiddels ruim boven de 3 procent uit (3,2 procent).
Extra druk op HR om de stijgende kosten levensonderhoud het hoofd te bieden. Top 3 redenen om werkgever te verlaten zijn salaris, gebrek aan groeimogelijkheden en bedrijfscultuur. 32% zegt niet het gevoel te hebben dat hun werkgever zich bekommert om mentale gezondheid en welzijn van werknemers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van employee experience platform Culture Amp onder 1.002 fulltime werknemers in Nederland. Het onderzoek legt de uitdagingen bloot waarmee HR-professionals te maken hebben op het gebied van werknemersbetrokkenheid en ontwikkeling op de langere termijn.