Het gat tussen de tarieven van mannen en vrouwen die werken als zelfstandig professional is gedicht. Er is geen significant verschil meer in uurtarief tussen mannen en vrouwen wanneer gecontroleerd wordt voor relevante (achtergrond)kenmerken zoals leeftijd, werkervaring, opleidingsniveau, vakgebied en aantal werkuren anno 2023.
Werknemers zullen hun lonen niet meer overal zo hard zien stijgen als het afgelopen jaar, als het aan werkgevers ligt. Gemiddeld stegen cao-lonen in 2023 met ruim 7 procent en volgens verscheidene werkgeversorganisaties is dat te hoog. Zij pleiten voor een matigere loongroei in de komende tijd, zodat er geld overblijft voor bedrijven om te investeren.
Het blijft ook in 2024 een uitdaging om talent aan te trekken en te behouden. Salaris is daarbij zowel voor werkgevers als werknemers een zorg. Zij zijn van mening dat loontransparantie een positief effect kan hebben op de bedrijfscultuur, maar dat het ook bepaalde risico's met zich mee brengt. Dit en meer blijkt uit de Salarisgids 2024 van recruitmentbureau Robert Half. In de Salarisgids wordt ieder jaar ook gekeken naar de salarisniveaus bij meest gevraagde vaste en tijdelijke banen in sectoren als finance, administratie en HR.
Zo tegen het einde van het jaar kan het een goed idee zijn om te kijken of er ruimte is om een extra bedrag aan je medewerkers te geven. Dat kan in de vorm van een eenmalige uitkering, maar er zijn ook andere opties. Zo’n gebaar wordt meestal zeer gewaardeerd en kan je als werkgever dus een hoop goodwill opleveren. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?
We hebben al ruim 48 jaar wetgeving voor gelijke beloning maar de loonkloof tussen m/v is er nog steeds. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de loonkloof? Wie is de Nederlander die op 1 wordt gezet? Is dat de 7 of 6-vinker waarbij meer dan 50% van de bevolking (wij, vrouwen) uitgesloten wordt? In het partijprogramma van de PVV wordt met geen woord gesproken over de loonkloof dan wel financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Wel willen ze af van ‘diversiteitsgeneuzel’. Alle ogen en hoop zijn nu gericht op de Loontransparantiewet. Vanaf 2024 wordt deze wet als implementatie van de EU Richtlijn in alle lidstaten geïmplementeerd. Gaat dat werken? Ik geloof erin en pleit voor extreme transparantie.
Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.
Gelijke beloning maakt deel uit van een zorgvuldig beloningsbeleid en goed werkgeverschap. Maar hoe bestrijd je de - vaak bijzonder hardnekkige - loonkloof in je organisatie? Zara Nanu, directeur van Fair Future of Work Strategy van HR-kennisplatform XpertHR en spreker tijdens HR Day: ‘Wat de maatregelen ook zijn om de loonkloof te bestrijden, ga altijd evidence based te werk’
Bedrijven verdienen meer dan genoeg en kunnen de lonen dus automatisch mee laten stijgen met de inflatie zo meldde FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Geen goed idee aldus beloningsexpert Rolf Baarda gezien 'de hoge inflatie van 2022 een eenmalig incident is.'
Veel mensen vinden het normaal om bij een start-up, een liefdadigheidsstichting of een bedrijf met een sterk idealistische ‘purpose’ minder te verdienen dan elders. Als daar maar iets tegenover staat: delen in het succes, bijdragen aan iets groters. Ook wanneer ze eigenlijk een hoger salaris willen hebben. Dat lijkt aantrekkelijk voor het bedrijf, maar in werkelijkheid is dit gevaarlijk.
Werkgevers in Nederland zijn van plan de salarissen met 4,2% te verhogen in 2024 om personeel aan te trekken en te behouden te midden van de hoge inflatie en een uitdagende arbeidsmarkt. Deze loonstijging is lager dan de 4,6% gemiddelde verhoging van de salarissen in 2023. Een derde (33%) van de bedrijven zegt dat hun salarisbudget nu hoger is dan ze hadden voorzien.