De beloning van zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt. Zelfstandigen verdienen inmiddels per uur al 15% meer dan in 2013, voor werknemers is dat ruim 5%.
78 Procent van de Europese overnemende partijen bij fusies en overnames slaagt erin om via doelgerichte regelingen minimaal 80 procent van de werknemers te behouden. Daarmee doen de bedrijven het beduidend beter dan in 2014 toen slechts 68 procent deze drempel behaalde. Mogelijk komt dit doordat de belangrijkste medewerkers en leidinggevenden al in een eerder stadium betrokken worden.
Nederlandse werknemers kijken anders naar salaris en vergoedingen dan Europese collega’s. Slechts 39% geeft aan dat salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk, vorig jaar was dit nog 42%. Hoewel salaris daarmee nog steeds de grootste rol speelt, hechten Nederlanders een stuk minder waarde aan het salaris dan hun Europese collega’s (47%). Enkel de collega’s in Zwitserland hechten nog minder waarde aan hun beloning.
Vakantiegeld wordt steeds vaker daadwerkelijk uitgegeven door medewerkers en minder vaak opgespaard, zo blijkt uit recent onderzoek van ING. Het lijkt erop dat steeds meer mensen hun vakantiegeld uitgeven aan zaken waar zij gelukkig van worden. En die gelukkige medewerkers zijn op hun beurt weer gunstig voor hun bedrijf, met name voor de HR-afdeling. Drie redenen waarom dat zo is.
VIVAT stopt met variabele beloning voor alle medewerkers. Volgens de verzekeraar is een variabele beloning niet een goede prikkel om klanten beter te bedienen en om jezelf te ontwikkelen.
In het regeerakkoord staat dat het instrument ‘loonkostensubsidie’ wordt vervangen door loondispensatie. Waar werkgevers nu de keuze hebben tussen de instrumenten loonkostensubsidie vanuit de gemeente en loondispensatie vanuit UWV, blijft straks alleen het instrument loondispensatie over. Hierdoor mag de werkgever de werknemer betalen naar loonwaarde. Voor werkgevers zou dit meer eenvoud betekenen. Het kabinet verwacht dat werkgevers daardoor eerder mensen in dienst nemen met een arbeidsbeperking.
Zowel werkgevers (grotere bedrijven) als ondernemers (kleinere bedrijven) zoeken naar de meest effectieve beloningsinstrumenten die passen bij hun bedrijf en de business strategie. Zeker in de huidige arbeidsmarkt realiseren werkgevers dat ze in veel gevallen iets extra’s moeten bieden om die talentvolle, schaarse en impactvolle werknemers (toppers) aan zich te binden. Steeds vaker zien we dat ook grotere bedrijven een vorm van werknemersparticipatie overwegen.
Hoe maak je zelfsturing tot een succes? Wie bewaakt de output en hoe bepaal je de beloning van medewerkers? Advocatenkantoor Bruggink en Van der Velden (BvdV) wilde breken met de traditionele tariefstructuren die binnen de advocatuur in beton gegoten zijn. Wat zijn de lessons learned?
De arbeidsmarkt trekt aan en bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talentvolle, ervaren en gemotiveerde medewerkers. De keerzijde is dat deze medewerkers steeds meer te kiezen hebben en dan treedt het welbekende marktmechanisme in werking. Ofwel de vraag/aanbod dynamiek die ervoor zorgt dat de functie en dus de medewerker meer waard is. Maar zijn hogere beloningen wel de oplossing?
Het Nederlandse personeel en directie van T-Mobile krijgen niet langer variabele beloningen voor individuele prestaties. Deze beloningen werken verkeerd – solistisch – gedrag in de hand, zorgen voor scheve gezichten en de resultaten voor het bedrijf gaan er niet of nauwelijks op vooruit. Ze werken alleen voor verkopers. Dit zegt HR-directeur van het telecombedrijf David Thomas in een interview met het Financieele Dagblad.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling