Organisaties moeten in 2017 nog meer inzetten op flexibiliteit, innovatiekracht en verbindingsvermogen. Bedrijven hebben baat bij duurzame arbeidsrelaties, maar ze hebben ook flexibiliteit nodig om in te spelen op veranderende omstandigheden.
Op het denkvlak gaat veel mis. Dat zullen de meesten beamen, maar wat moeten we daarmee? Behalve de reflex om denken volledig af te doen en ons doorverwijzen naar het veronderstelde alternatief: voelen? Of ons te verdiepen in de werking van het brein? Wat is de waarde van helder denken, van een gezonde, vrije geest? En hoe kunnen hiermee onnodige (arbeids)conflicten worden voorkomen?
Sinds de invoering van de WWZ is de werkgever de wettelijke transitievergoeding verschuldigd wanneer een arbeidsovereenkomst na minimaal 24 maanden dienstverband wordt beëindigd of niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever. Dit geldt ook ten aanzien van de werknemer die werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die van rechtswege is geëindigd. Kan de transitievergoeding al bij voorbaat worden doorberekend in het bruto uurloon van een werknemer?
We staan aan het begin van een industriële revolutie waarop door zowel bedrijven, overheden en werknemers onvoldoende wordt ingespeeld. "Bijna tweederde van de Nederlandse werknemers geeft aan op dit moment niets tot heel weinig te leren tijdens hun werk," aldus prof. dr. Nick van Dam.
Een artikel geïnspireerd op belevenissen bij HR Tech World Parijs. Organisaties zullen vaker communities gebruiken vanuit toegevoegde waarde voor medewerkers, klanten en partners. Talentmanagement van (mede-)werkers wordt hierbij impliciet gedreven door de community. Hoe zou dat kunnen werken?
Kantorencomplex Heempark stond jarenlang bekend als het reclamebolwerk in Amstelveen. Inmiddels waait hier een nieuwe wind. Succesformule WE CANTEEN, onderdeel van D&B The Facility Group, opende hier vorige week, in het volledig gerenoveerde rijksmonument, haar proeftuin. Samen met lokale ondernemers is een uit België aangetrokken chef-kok verantwoordelijk voor fooddesign en -innovatie.
Onlangs maakte staatssecretaris Eric Wiebes bekend de Wet DBA tot 1 januari 2018 in de ijskast te zetten. Opdrachtgevers zijn bang voor repercussies achteraf en zijn daardoor terughoudender om zzp’ers in te huren. Zzp’ers op hun beurt vrezen het verlies van opdrachten. De staatssecretaris stelt de handhaving van de wet daarom uit en wil eerst de belangrijkste pijnpunten wegnemen. Volgens Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page, is de onzekerheid bij werkgevers daarmee echter absoluut niet weggenomen.
Als organisatie wil je wendbaar zijn en adequaat kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Dat vraagt om medewerkers die ook flexibel en inventief zijn, die op diverse manieren inzetbaar zijn en die over uiteenlopende capaciteiten en competenties beschikken. Dat lukt het best als je organisatie over een hybride medewerkersbestand beschikt.
Driekwart van de Nederlandse werknemers neemt zelf lunch mee naar het werk. Dit terwijl een bijna even groot aantal het liefst ziet dat de werkgever een gezonde maaltijd op het werk verzorgt. Dat blijkt uit een onderzoek van Albert Heijn naar het lunchgedrag onder ruim 1.000 werkende Nederlanders.
Het binnenklimaat van kantoorgebouwen is de afgelopen jaren verbeterd. In 2012 scoorde 30 procent van de kantoorgebouwen onder de maat, in 2014 was dat percentage 23 procent en in 2016 was in 16 procent van de gevallen het binnenklimaat onvoldoende.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.