De medewerkers van Nederland hebben gesproken. Zij riepen weer diverse organisaties uit tot de Beste Werkgever per branche van 2019-2020. Beste Werkgevers blijken een aantal zaken gemeen te hebben.
Klantvragen en behoeften van medewerkers veranderen zo snel dat de traditionele manier van werken tekort schiet. Organisaties moeten in toenemende mate wendbaar en vernieuwend zijn. Waarom is er zoveel belangstelling voor Agile-methodes en zelfsturing? Wat vraagt dit van leidinggevenden?
Welke trends spelen de komende drie jaar een belangrijke rol in de HR-sector? En welke factoren liggen ten grondslag aan de veranderingen? Enkele tips om uw huidige potentieel volledig te benutten en onmisbaar te worden voor toekomstige werkgevers.
De Hoge Raad heeft vorige week de grenzen van het arbeidsrecht opnieuw opgerekt. Na de pro rato transitievergoeding en de plicht van een goed werkgever om in te stemmen met ontslag van een slapend dienstverband met betaling van de transitievergoeding, gaat de Hoge Raad weer een stap verder. Een gedeeltelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever is niet mogelijk, maar als de werknemer een (tegen)verzoek doet tot gedeeltelijk ontslag, moet de werkgever daar soms mee instemmen.
De discussie over open werkomgevingen is flink opgelaaid. Waar de meesten het over eens zijn is dat de zogenaamde kantoortuinen ongeschikt zijn om geconcentreerd te kunnen werken. Steeds meer bedrijven introduceren daarom stilte-uren.
Het aantal bedrijven dat bij het ministerie SZW aanklopt om een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen voor hun werknemers neemt toe. Inmiddels hebben honderd bedrijven een aanvraag gedaan. Wanneer komt een bedrijf daarvoor in aanmerking?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een actueel thema. Werkgevers kunnen hiervoor gedragsrichtlijnen maken en een klachtencommissie instellen. Toch gaat het soms mis en kan grensoverschrijdend gedrag leiden tot een einde van het dienstverband. Onlangs oordeelde de rechter dat de gedragingen van de medewerker verwijtbaar waren, maar dat het ontslag op staande voet geen stand hield.
Door flexibilisering, schaarste aan talent en druk op de kosten overwegen steeds meer organisaties een integrale benadering van al hun personele vraagstukken. Recruitment van vast personeel en inhuur van tijdelijke medewerkers komen bij elkaar. Hoe doe je dat in de praktijk? De grootste valkuilen en tips.
Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling.
Meer dan 80 procent van de Nederlanders beschouwt gezondheid als belangrijkste voorwaarde voor een goed leven, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau GfK. Of je gezond bent en blijft heb je niet helemaal zelf in de hand, maar je kan er wel invloed op uitoefenen. Ook onder werktijd. Leefstijltips van onze vitaliteitscoach Rita Paijmans.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.