Ondanks de grotere fysieke afstand tussen werkgevers en medewerkers, heeft de meerderheid thuis inmiddels een plek gevonden om goed te kunnen werken en voelt een groot deel zich gezien en gewaardeerd door leidinggevenden. Sterker nog, een groot deel van de respondenten wil ook na corona vaker thuis kunnen werken. Dat neemt niet weg dat veel mensen hun collega’s missen en er extra aandacht moet zijn voor (virtuele) samenwerking en dialoog over het werk zelf.
Werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid slaan de handen ineen om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Via de lancering van het platform NLWerktDoor brengen de organisaties vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Dit maakt snelle matches in de regio mogelijk om mensen tijdens deze crisis aan het werk te houden en sectoren van voldoende personeel te voorzien.
Wendy Bilsen is agency director bij PROOF en daarnaast is ze verantwoordelijk voor een aantal klanten van het bureau. Al tien jaar draagt Wendy uit dat niet klanten op 1 horen te staan maar dat een organisatie juist haar medewerkers op 1, 2 en 3 hoort te zetten om succesvol te zijn. We spraken Wendy in deze corona-tijden en stelden een aantal vragen.
Je werkt in een prachtige organisatie. Met kundige en talentvolle mensen. Kortom, je hebt een dream team. En dan wordt je compleet onverwacht geconfronteerd met een crisis van ongekende omvang. Hoe houd je dan het team en de organisatieresultaten overeind?
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijzigt de concernbepaling in de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan 20 procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden.
Als het niet lukt de coronacrisis voor de zomer te beteugelen, dreigt de Europese werkloosheid bijna te verdubbelen tot 11,2% volgend jaar. Dit blijkt uit een analyse van adviesbureau McKinsey van de situatie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk zo meldt het FD. Voor een snel herstel na de crisis is het dan ook van belang dat bedrijven het banenverlies beperken.
Werkgevers staan door de huidige onzekere tijden onder grote druk. Financieel gezond zijn en blijven is daarom belangrijker dan ooit. Als gevolg van de coronacrisis verandert er veel, tegelijkertijd loopt een aantal regelingen gewoon door die voor werkgevers belangrijk zijn. Aan welke knoppen kun je als HR-manager draaien om financieel gezond te blijven? In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rij.
Thuiswerkers staan onder hoge druk als gevolg van de intelligente lockdown. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Onderzoeksresultaten tonen een gemiddelde toename van de stressniveaus van bijna 40 procent. “Dat levert een groot risico op uitval op. Bij een structurele toename van 40 procent ben je drie tot zes maanden verwijderd van een burn-out”, zegt NCPSB-voorzitter Theo Immers.
De één zit al weken noodgedwongen stil, terwijl de ander zich een slag in de rondte werkt. Verschillende medewerkers staan onder druk. Dit kunnen de cruciale beroepen zijn zoals geformuleerd door de Rijksoverheid, maar ook beroepen die zich bezig houden met vitale processen binnen organisaties. Al deze professionals hebben te maken met extra werkdruk. Hoe help je hen deze periode door?
Een aanzienlijk deel van de Nederlanders verwacht dat hun reisgedrag en hun werksituatie blijvend verandert door de coronacrisis. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van mensen die vaker op afstand vergaderen, verwacht dit in de toekomst te blijven doen. Ook denkt een op de vijf Nederlanders vaker te gaan lopen of de fiets te pakken.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.