Veel grote bedrijven zijn van plan om na de coronacrisis meters kantoorruimte te schrappen – uiteenlopend van 10 tot 50 procent van de oppervlakte. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe vreest dat bedrijven te snel afscheid nemen van het kantoor. ‘Hoe je het collectief beter kunt laten functioneren is geen kwantiteits-, maar een kwaliteitsvraag’
Chief Human Resources Officer, zo wordt de “eindbaas” van HR tegenwoordig vaak genoemd. Maar past die titel eigenlijk wel in deze tijd? Juist in de huidige tijd waarin de (politiek) leiders het ook niet meer weten. Ik geloof veel meer in de ‘wisdom of the crowd’. Juist als het moeilijk en spannend is.
‘Het percentage vrouwen in de Raden van Bestuur (RvB) en de Raden van Commissarissen (RvC) van grote vennootschappen (ca 5.000) neemt nog steeds toe, maar het tempo blijft traag.’ Die conclusie valt te trekken uit de nieuwe Bedrijvenmonitor Topvrouwen van de Commissie Monitoring.
D66 en GroenLinks komen met een spoedvoorstel om mensen het recht te geven om thuis te werken. Deze wet zou gelden voor mensen die een baan hebben waarbij thuiswerken mogelijk is, zoals geldt voor de meeste kantoorbanen.
Gedwongen thuiswerken heeft grote impact op zowel de productiviteit als op het welzijn van medewerkers. Effecten die dwingen tot een integraal andere aanpak zo laat het jaarlijkse Future of Work-onderzoek dat in opdracht van Microsoft wordt uitgevoerd onder werknemers en managers zien.
Tot nu toe zijn in Nederland ruim een half miljoen mensen positief getest op corona – in werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger. Ook voor wie hiermee niet in het ziekenhuis belandt, kan de impact groot zijn, zowel fysiek als mentaal. Dit maakt dat herstel van Covid-19 soms om complexe zorg vraagt, vanuit verschillende disciplines.
Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider. Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn.
Door de coronacrisis kreeg de arbeidsmarkt voor HR-professionals in 2020 flinke klappen. Maar 2020 was ook het jaar dat HR een stevige plek aan de directietafel bemachtigde. Vraagstukken omtrent thuiswerken, het welzijn van werknemers en het aanvragen van de NOW-regeling; bij allemaal speelde HR een grote rol. Die plek aan tafel vergt van HR-professionals wel dat ze op strategisch niveau meedenken met de business, vertelt recruitment consultant Nanke van Asten.
Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider. Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn. Drie jaar geleden werd slechts door 8% van het Nederlandse personeel op afstand gewerkt.
Homecrafting is de nieuwe teneur, oftewel je werktijden en omstandigheden aanpassen aan de situatie. Werd de vrijheid van mensen overdag al flink beperkt door de maatregelen tegen corona, nu zijn de mogelijkheden ook tijdens de avonduren beperkt. Juist die momenten waarop mensen ontspannen. Overbelasting ligt daarom op de loer. Arbo Unie adviseert werkgevers daarom om vrijheid te bieden om de werkdag aan te passen, zodat er overdag ruimte is voor zaken als een wandeling, sport, thuisscholing of een boodschap
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling