Meer dan ooit wordt ons dagelijks leven beïnvloed door data. Besmettingscijfers, ziekenhuisopnames, weekgemiddelden. De overheid baseert beslissingen voortdurend op basis van de trends. Data is zelfs essentieel om tijdig te kunnen ingrijpen. Waarom zou dit niet voor HR-beleid gelden? Hoe zet je data in bij het bepalen van de juiste HR-interventies?
Een miljoen thuiswerkers is ontevreden over de financiële compensatie die de werkgever biedt voor de kosten die zij maken. Daarnaast is 21% ontevreden over de hulp die geboden wordt bij het creëren van de ideale thuiswerkplek. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een grootschalig onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 3.000 Nederlanders in loondienst.
Pre-corona werkten ambtenaren van de rijksoverheid gemiddeld 5 uur in de week thuis. Na de coronacrisis willen ze dit graag uitbreiden naar 15 tot 20 uur, ongeveer de helft van de week. Dat blijkt volgens NRC uit onderzoek van het Center for People and Buildings (CfPB) onder ongeveer 40.000 ambtenaren.
Sinds het begin van de coronacrisis wordt er in Nederland meer gewandeld. Tegelijkertijd hebben veel thuiswerkers aan het einde van de dag niet meer dan 1500 stappen op de teller staan – dat betekent slechts 12 minuten lopen. Dat betekent dat je 23 uur en 3 kwartier zit, ligt of staat. Schokkend, vindt bedrijfsarts Giny Norder. Haar advies: maak van wandelen een prioriteit.
In 2025 moeten de wagenparken van 37 Nederlandse werkgevers – verenigd in de coalitie Anders Reizen – volledig fossielvrij zijn. Dat hebben de CEO’s met een ondertekende verklaring beloofd. De bedrijven gaan de komende jaren 23.000 personenauto’s introduceren zonder CO2-uitstoot.
Elkaar echte en oprechte feedback geven blijkt vaak in de praktijk heel spannend te zijn, laat staan als het over je manager gaat. Stefaan Rodts, CEO PKF Wallast: “Dankzij de frequente ‘Upward Feedback’ hebben we een mechanisme om dit gesprek op gang te brengen om elkaar te helpen nog beter te worden.”
De Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd is op 1 januari 2016 in werking getreden. De wet regelt een lichter arbeidsrechtelijk regime voor werkende AOW’ers. Zorgen van de Tweede Kamer dat dit zou zorgen voor verdringing van niet-AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt blijken ongegrond. Het lichtere regime voor werkende AOW’ers wordt dan ook doorgevoerd, zij het niet eerder dan 1 januari 2022.
De Wet werken waar je wilt, dat een recht op thuiswerken zou vastleggen, komt er voorlopig niet. Maar thuiswerken is een blijvertje, óók na de coronacrisis. Wat brengt dat voor Arbo-verplichtingen en risico’s voor aansprakelijkheid met zich voor de werkgever?
Bij Albert Heijn werken 1.900 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het creëren van een inclusieve werkomgeving is een samenspel van verschillende activiteiten, van buddyprogramma’s en e-Learnings, tot optimaal benutten van subsidiemogelijkheden, legt Simone Jansen uit: 'Het lijkt dan over subsidies en geld te gaan, maar uiteindelijk gaat het om die inclusiviteit. Doordat we zorgen dat het geld terechtkomt waar het hoort kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen op hun eigen niveau kunnen werken.'
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.