Geen nieuw normaal. Wat op de Nederlandse werkvloer normaal was voor COVID-19, is volgens mij niet iets waar we met weemoed naar terug moeten kijken. Met z’n allen in polonaise op het asfalt, om 40+ uur achter een ‘clean desk’ te schuiven. Ingericht om met name kostenefficiënt te zijn en niet zozeer om de menselijke maat te dienen. Qua werk zelf zijn er ook de nodige innovaties nodig om de burn -en bore outs alsmede de bullshitbanen buiten de deur te houden. Dus graag een echte nieuwe werkelijkheid van werk.
Een interessante vraag is of een werknemer ingeval van een privacyschending een schadevergoeding kan claimen. Het antwoord daarop lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Complicerende factor is dat privacyschendingen meestal niet tot materiële schade leiden. Enkele uitspraken geduid.
Het komt regelmatig voor dat werknemers langdurig arbeidsongeschikt zijn. Jaarlijks raken krijgen bijna 50.000 werknemers een WIA-uitkering van het UWV toegekend (bron: UWV). Zijn werkgever en werknemer na twee jaar ziekte helemaal klaar met elkaar? Meestal wel, maar niet in alle gevallen. In dit artikel bespreek ik diverse aspecten waar werkgever én werknemer rekening mee moeten houden.
Kantoorpersoneel gaat straks - na corona – gemiddeld een kleine twee dagen per week thuiswerken zo blijkt uit een onderzoek in zes Europese landen door RaboResearch. In Nederland komt dat neer op één dag per week extra dat werknemers niet op of in de buurt van kantoor lunchen, vergeleken met vóór corona. Dit betekent een potentiële omzetderving van ruim EUR 400 mln voor bedrijfscateraars en broodjeszaken in en rondom kantoren.
Hoe pak je (mentaal)verzuim aan? Tijdens het online congres Mentaal verzuim van HR Academy was Wendy Hoondert, HR-adviseur bij Stichting De Waarden, een van de sprekers. Tijdens een break-out sessie vertelde ze over haar aanpak waarbij ze onder meer gebruik maakt van de methode Huis van Werkvermogen. Een succesvolle aanpak, zo blijkt uit de sterk gedaalde verzuimcijfers.
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers een optimaal ondersteunende werkomgeving binnen de organisatie beleven en ervaren? Met de Employee Experience methode kun je de waarden, drijfveren en behoeften van medewerkers in kaart brengen en vertalen naar eventuele aanpassingen in de inrichting van het kantoor.
Nu er diverse zelftesten verkrijgbaar zijn vragen werkgevers hun medewerkers zichzelf te testen. Vaak blijft het niet alleen bij vragen aldus FNV Handel zo meldt het Parool.
Douglas trekt het zogeheten verplicht coronacorvee in en boekt alle ingehouden vakantie-uren terug zo meldt FNV Handel. Dit naar aanleiding van protest van de medewerkers tegen de eenzijdige verrekening.
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders in loondienst geeft aan vermoeid te zijn maar geen vakantiedagen op te nemen, omdat ze de dagen niet kunnen gebruiken voor een echte vakantie. Bijna dertig procent (29%) is voornemens de vakantiedagen op te sparen totdat de coronacrisis voorbij is. Van de ouders met thuiswonende kinderen – 330 van de ondervraagden – heeft bijna een derde (31%) vakantiedagen opgenomen om voor hun kinderen te zorgen.
De coronacrisis heeft de toegevoegde waarde van facilitair management aangetoond. Kantoren veranderen blijvend en de kwaliteit van de werkplek krijgt alle aandacht. Vooral de manier van werken van een organisatie, flexibiliteit en efficiënt ruimtegebruik bepalen de inrichting van de werkplekomgeving steeds meer.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.