Bedrijven die duurzaam opereren zijn optimistischer gestemd ver 2011 dan bedrijven die dit niet doen. Belangrijke trends voor dit jaar zijn sociale innovatie en Het Nieuwe Werken.
Van de Nederlandse werknemers wil 30 procent zich dit jaar verder ontwikkelen door een opleiding te gaan volgen. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat uitzendbureau Unique deed onder 500 respondenten.
Het aantal arbeidszaken en arbeidsgerelateerde vragen neemt toe, zo constateert rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener ARAG.
Een werkgever neemt een te korte opzegtermijn in acht bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Kan hij dan nog rechten ontlenen aan een met de werknemer overeengekomen concurrentiebeding?
Een derde van de Nederlanders denkt dat er in de toekomst steeds minder mensen bereid zijn tot het verlenen van mantelzorg. Zij denken dat het leveren van mantelzorg in combinatie met een baan en gezin steeds lastiger wordt (65 procent).
Een werknemer besluit een eenmanszaak op te richten en trakteert zijn collega’s enthousiast op taart in zijn laatste werkweek. Later beweert hij dat hij geen ontslag heeft genomen, maar gekregen.
Met een sociaal plan kan de werkgever voorkomen dat elke individuele werknemer naar de rechter stapt en een kennelijk onredelijke ontslagprocedure opstart. Maar dan moet dit plan wel goed opgesteld zijn.
Een nieuw fenomeen van ‘near employees’ is in opkomst op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het gaat om externen, waaronder interim managers, die vaak langdurig zijn verbonden aan een organisatie en die een flexibele arbeidsschil vormen waarop organisaties steeds meer leunen. Deze externen hebben sterke banden met hun opdrachtgever en vice versa.
Ondanks dat Het Nieuwe Werken in steeds meer organisaties voet aan de grond krijgt, ontbreekt het aan leiderschap om er daadwerkelijk een succes van te maken. “Het is 10 procent facilities, 10 procent IT en 80 procent leiderschap.” Zo blijkt uit een rondetafelgesprek in het magazine ‘Het Nieuwe Werken in bedrijf’.
Expats krijgen meer dan ze verwachten. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC naar de uitzendvoorwaarden van expats in de periode 2006-2010. Vooral de nieuwe generatie expats gaat wel voor de hoogste bieder, maar niet op financieel gebied.