Gezondheidshype breidt zich uit naar kantoor
Werknemers hechten vandaag de dag meer waarde aan gezondheid en welzijn, zowel in het privéleven, als op de werkvloer. Dat is niet zo gek, want de grenzen tussen werk en privé worden steeds vager. Eén van de vier werknemers beschrijft zichzelf echter als iemand die thuis wel gezond leeft, maar op het werk ongezond blijkt uit recent onderzoek van Fellowes.
Hoe is het volgens deze medewerkers gesteld met de vitaliteit binnen organisaties? En wie draagt hier verantwoordelijkheid voor? Zeker als de gezondheid in het privéleven zo’n aandachtspunt is, mag dat op de werkvloer niet achterblijven.
Uiteindelijk is ieder mens eindverantwoordelijk voor zijn eigen geluk en gezondheid. Ook binnen de werkomgeving zie je dat medewerkers zichzelf op verschillende manieren motiveren voor een gezondere en actievere levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die wearables dragen om bij te houden hoeveel traptreden ze lopen tussen meetings. Dit maakt ze actiever en meer bewust van hun beweging op een dag.
Een mooie ontwikkeling, ook voor organisaties. We weten immers dat mensen beter presteren als ze zich goed voelen en een gezonde levensstijl hanteren. Echter, ondanks die wetenschap blijkt dat veel organisaties weinig doen om de vitaliteit en een actievere houding van werknemers te faciliteren. Een aanzienlijke 85 procent van de medewerkers in het onderzoek vindt zelfs dat welzijn op de werkplek een hogere prioriteit in het bedrijf moet krijgen. Eén van de drie werknemers heeft het gevoel weinig tot geen controle te hebben over de gezondheid op het werk en legt de verantwoordelijk hiervoor bij de werkgever.
Medewerker vindt organisatie ongezond
Om de gezondheid en vitaliteit te stimuleren is het als werkgever dus belangrijk om actiever gedrag te ondersteunen. Faciliteer jij al een werkomgeving waar werknemers hun gezondheid en welzijn op de eerste plaats kunnen zetten? De kans is groot dat het antwoord volmondig ‘nee’ is. Een gemiste kans. 70 procent van de kantoormedewerkers vindt namelijk dat de werkgever meer moet doen om gezondheidsproblemen proactief te voorkomen. Bovendien is 58 procent van de werknemers het erover eens dat de aanpak van gezondheid op de werkplek proactief, preventief en langdurig moet zijn en geen snelle oplossingen op de korte termijn.
Begin bij het begin
Als we zoveel tijd aan ons bureau doorbrengen, is deze werkplek de aangewezen omgeving waarin nieuwe gewoontes gevormd kunnen worden die de gezondheid verbeteren. Begin bij het begin en bekijk de mogelijkheden waarop je de directe werkomgeving van je medewerkers kunt aanpassen om een gezondere en actievere levensstijl te stimuleren. Het aanpassen van een werkplek is een eerste stap naar een blijvende verandering, maar een eenvoudige en kleine verandering in hoe werknemers omgaan met een werkplek kan een grote verandering teweeg brengen in hun gezondheid en productiviteit. Open het gesprek hierover en denk met elkaar na over alledaagse handelingen. Moedig medewerkers aan om in beweging te komen, houd vergaderingen op een andere plek in het kantoor en ga persoonlijk met collega’s praten, in plaats van per e-mail of telefoon. Dit leidt ze niet alleen af van het scherm, maar moedigt ook aan tot interactie en samenwerking.
Mes snijdt aan twee kanten
De zogenaamde gezondheidshype kunnen organisaties maar beter serieus nemen. Door actief met vitaliteit aan de slag te gaan, kom je tegemoet aan de verwachtingen van medewerkers wat betreft welzijn op de werkplek die volgens senior managers gestegen zijn. Je verhoogt zowel de gezondheid van medewerkers als hun productiviteit. Bovendien word je een aantrekkelijkere werkgever. Dat is ook niet verkeerd in een tijd waarin de concurrentiestrijd om de beste talenten steeds meer toeneemt.