Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2015

Vrouwen in de boardroom verlagen de kans op faillissement

Wie de kans op faillissement voor zijn bedrijf wil minimaliseren, doet er goed aan de genderverdeling van het management onder de loep te nemen. Een overwicht van mannen zorgt voor een hoger risico op faillissement. Dat is de verrassende conclusie van de studie 'De impact van het individu op een faillissement' van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Beeld Vrouwen in de boardroom verlagen de kans op faillissement

'Zou de financiële crisis even hard hebben toegeslaan als de Lehman Brothers de Lehman Sisters waren geweest?' The Economist wijdde vorige maand een artikel aan de vraag. In het stuk getiteld 'Sex in the boardroom' merkt het Britse weekblad op dat steeds meer grote Amerikaanse bedrijven vrouwen binnenhalen als managers. Onder meer General Motors, IBM en PepsiCo hebben vrouwelijke ceo's.

Ook in de Lage Landen zijn vrouwen echter aan een inhaalbeweging bezig. Het aandeel van vrouwen in de raden bestuur van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in België steeg in 2014 van 12 naar 19 procent, bleek uit een rapport van de adviesgroep Hay. In Nederland steeg het aantal vrouwen in topfuncties eveneens het afgelopen jaar, al was het lichtjes.

Zal deze nieuwe generatie vrouwelijke managers het anders doen dan hun mannelijke collega's? Onderzoekster Anda Anton van Graydon stelde zich die vraag in haar studie 'De impact van het individu op een faillissement', waarin ze op zoek ging naar het verband tussen persoonlijke karakteristieken van managers en de kans op een faillissement.

Aandeel mannen in managementfuncties hoger bij failliete bedrijven

Een van de meest opvallende conclusies uit het onderzoek is dat het aandeel van mannen in managementfuncties gevoelig hoger ligt bij failliete bedrijven dan bij de bedrijven die nog in business zijn. Bij de actieve bedrijven is gemiddeld 70 procent van het bestuur mannelijk. In de failliete ondernemingen lag het mannelijk aandeel op 82 procent.

Daarbij lijkt de ene sector al gevoeliger voor een 'vrouwelijke touch' in het management dan de andere. Onder meer de gezondheidszorg, onderwijs, consultancy en vastgoed tonen grote verschillen in de genderverhouding bij failliete en actieve bedrijven. In de vastgoedsector bijvoorbeeld, is het gemiddeld aandeel van mannen in het management 79 procent. Als we enkel kijken naar de ondernemingen uit deze sector die failliet gingen, ligt het aandeel op 90 procent.  De transportsector en bouwnijverheid ondervinden volgens de data dan weer amper tot geen positief effect van meer vrouwen in het management.
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.