Logo
  • Nieuws
  • 20 december 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Mercer

Verschil in UWV-premies ZW en WGA groot

Bedrijven moeten zeer diverse bedragen voor de ZW en WGA betalen. Waar het ene bedrijf in 2014 € 90.000 gaat betalen, betaalt het andere bedrijf in dezelfde sector met € 620.000 ruim 6 keer zoveel. Dit verschil loopt de komende jaren bovendien op tot een factor 16. Dit blijkt uit een analyse van Mercer.

Beeld Verschil in UWV-premies ZW en WGA groot

“Hoewel nu nog een beperkt deel van de werkgevers wordt aangeslagen met een hoge premie neemt dat de komende jaren toe,” verklaart Leo Bil, ZW en WGA-expert bij het onderzoek- en adviesbureau. “Als je ervoor zorgt dat werknemers snel uit de Ziektewet raken, betaal je minder premie en hoef je ook minder geld opzij te zetten voor de toekomst. Dat geldt vanaf nu dus niet alleen voor werknemers met een vast contract maar ook werknemers met een tijdelijk contract. De wetgever wil zo een goede aanpak van verzuim en arbeidsongeschiktheid aanmoedigen. Het UWV is namelijk onvoldoende in staat gebleken om mensen in de Ziektewet effectief te re-integreren, gezien het feit dat de instroom in de WGA ruim tweemaal zo hoog is als die voor werknemers met een vast contract.”

Eigen risicodrager

Werkgevers kunnen de re-integratie van werknemers met een tijdelijk contract zelf aanpakken door uit het publieke bestel te stappen en eigen risicodrager voor de Ziektewet te worden.

Eigen risicodrager vanaf 2016

Voor tijdelijke werknemers kan dat pas vanaf 1 januari 2016. Door een aanpassing in de wet (19 december in de Staatscourant gepubliceerd) wordt de noodzaak voor bedrijven om de instroom in de WGA te verlagen de eerstkomende jaren beperkt aldus Mercer.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.