Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2013
  • Lianne Bouman

Plan geruisloos omzetten levensloop in lijfrente van de baan

In verband met de complexiteit van de uitvoering ziet staatssecretaris Weekers van Financiën al af van het nog uit te werken plan levenslooptegoed onbelast om te zetten in een lijfrente. Dat heeft Weekers per brief aan de Eerste Kamer meegedeeld.

Beeld Plan geruisloos omzetten levensloop in lijfrente van de baan

Tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2013 had Weekers de Eerste Kamer toegezegd in een later stadium nog nader in te gaan op de budgettaire effecten en uitvoeringstechnische aspecten van het omzetten van levenslooptegoeden in een pensioenproduct.

De staatssecretaris schrijft in de brief aan de senaat dat hij geruisloze omzetting levenslooptegoeden in lijfrente om twee reden ongewenst vindt:

  1. De eerste reden is van beleidsmatige aard. Geruisloze onbeperkte omzetting, ook buiten de in de derde pijler beschikbare ruimte, zou in strijd zijn met het kabinetsbeleid om mensen langer te laten werken waardoor fiscale facilitering van oudedagsvoorzieningen ingeperkt kan worden. Een verruiming van de bestaande fiscale facilitering voor oudedagsvoorzieningen zou daarmee in strijd zijn.
  2. De tweede reden is een budgettair argument. Een verruiming van de omkeerregeling leidt tot minder inkomsten voor de schatkist. In elk geval op korte termijn.

In zijn brief benadrukt Weekers dat eenzelfde resultaat al binnen de huidige regelgeving te realiseren is, als het levenslooptegoed eerst wordt opgenomen en vervolgens gebruikt wordt ter financiering van een pensioenproduct in de derde pijler. Er wordt dan eerst belasting betaald over het opgenomen levenslooptegoed, maar de betaalde lijfrentepremie is vervolgens, binnen de in de derde pijler beschikbare ruimte, aftrekbaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.