Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2012
  • Mariel Hovemann

Werkgever heeft aandacht voor agressie en geweld tegen personeel

Overheidsdiensten en bedrijven zijn zich bewuster van de noodzaak om hun werknemers te beschermen tegen agressie en geweld. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW. De inspectie controleerde tussen 2010 en 2012 onder andere bij het openbaar vervoer, gevangenissen, gemeentelijke loketten, horeca en tankstations.  

Beeld Werkgever heeft aandacht voor agressie en geweld tegen personeel

Volgens cijfers van het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) daalde het aantal slachtoffers van agressie van 65 procent van de werknemers (2009) naar 59 procent (2011). Het is de verwachting dat met het nemen van maatregelen op de werkvloer de risico's verbonden aan agressie en geweld voldoende beheerst worden in de komende jaren.

 

Hulpmiddelen

Met het rapport sluit de Inspectie SZW haar gerichte extra acties af ter vermindering van agressie en geweld tegen werknemers. Van 2010 tot 2012 zijn hulpmiddelen ontwikkeld waarmee werkgevers zelf aan de slag kunnen. Zo heeft de Inspectie SZW flyers, radiospots, banners en advertenties ingezet om meer aandacht te geven aan de aanpak van agressie en geweld. Ook introduceerde zij vorig jaar de Zelfinspectie Agressie en Geweld. Hierdoor kunnen organisaties via internet zelf nagaan of ze genoeg doen om agressie en geweld aan te pakken.


 

Brancheorganisaties

Daarnaast zijn er extra inspecties in verschillende sectoren uitgevoerd om de problemen op het gebied van agressie en geweld in beeld te brengen. Brancheorganisaties en werkgevers zijn daardoor de noodzaak in gaan zien van het nemen van concrete extra maatregelen. Zo hebben veel bedrijven beleid ontwikkeld, huis- en gedragsregels opgesteld en trainingen voor werknemers opgezet aldus de Inspectie. Die adviseert dan ook incidenten te melden en te registreren zodat ze er lessen uit kunnen trekken. Op die manier krijgt een werknemer de juiste  begeleiding na een incident en worden preventieve maatregelen genomen, zoals de herinrichting van een klantenbalie.
 

Risicogerichte aanpak

De komende jaren staan inspecties bij de risicovolle sectoren waar de naleving op de werkvloer nog niet op orde is, op de agenda van de Inspectie.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.